Jesen se polako približava, a ja sam toliko sretna zbog toga. Ovaj rujan mi i miriše posebno lijepo. Miriše mi po lišću, pokojoj kiši, orasima i medu. I jedva čekam da zahladi i da potpuno prevaldaju zimski tonovi, arome i okusi.

 

 

Nakon dugog toplog ljeta započeli smo neku novu priču. Kiara je krenula u 5. razred, Grgo u vrtić, a Željko je otišao na nekoliko mjeseci u Singapur. Kada sami prolazite adaptaciju djece tada vam duboko preporučam dozu nečeg slatkog u danu. A ako imate dijete poput Grge pa vam adaptacija na vrtić ne ide kako ste zamislili, tada vam preporučam dvije doze slatkog u danu.

 

 

Volite li smokve? Ja sam odrasla uz stabla smokava u skoro svakom vrtu u Dalmaciji. Ove godine sam ih nekako propustila pa sam odlučila da barem jedan recept bude s njima, da zaključimo ovaj ljetni period. Ako niste ljubitelj smokava, tada ih zamijenite bilo kojim voćem koje volite.

 

 

Biskvit od meda. Divan, aromatičan i mekan. Nimalo težak ni presladak. Uz dodatak kardamoma, savršenstvo! Ovaj biskvit je sve što vam treba, vjerujte mi!

 

 

Chantilly krema mi je idealan izbor za ovakvu tortu. Najjednostavnija krema na svijetu. Vrhnje za šlag uz dodatak arome vanilije i malo šećera u prahu. I to je sva mudrost. Pazite samo da šlag ne bude jako čvrst, već lijepo mekan kako bi vam karamelizirani orasi upali u kremu i kako bi se lakše nanjela na tortu.

.

 

Karamelizirani orasi su gotovi za 5 minuta i savršeni su dodatak ovakvim tortama. Možete ih pripremiti i kao grickalice i poslužiti u zdjelici. Sve što trebate je rastopiti maslac, dodati šećer i orahe te miješati nekoliko minuta dok se sav šećer ne otopi i ne primi. Ovako možete karamelizirati i ostale orašaste plodove. Točan omjer sam vam napisala u sastojcima ispod.

 

 

Uzivajte u prvom rujanskom receptu i javite mi dojmove!

 

 

 

TORTA OD MEDA S KANDIRANIM ORASIMA I SMOKVAMA

 

SASTOJCI

BISKVIT

  • 180 g maslaca sobne temperature
  • 180 g meda
  • 165 g šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 3 jaja L veličine
  • 280 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 1/2 žličice kardamoma- po želji
  • 120 g mlijeka

CHANTILLY KREMA

  • 300 g vrhnja za šlag
  • 1 žličica arome vanilije
  • 2 žlice šećera u prahu

KANDIRANI ORASI

  • 20 g maslaca
  • 60 g smeđeg šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • prstohvat soli
  • 115 g grubo sjeckanih oraha

DODATNO

  • smokve, 10-ak komada
  • med
PRIPREMA

BISKVIT

  •  Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 24 centimetra. Kalup obložite papirom za pečenje i namastite mu rubove.
  • Maslac i šećer mikserom pjenasto izradite. Dodajte med i aromu vanilije pa sve sjedinite.
  • Dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
  • U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, kardamom i sol.
  • Smjesi maslaca, šećera i jaja dodajte pola količine brašna i svo mlijeko. Mikserom na laganoj brzini sve izradite. Dodajte preostalo brašno pa i njega sjedinite sa smjesom.
  • Tijesto prebacite u pripremljen kalup.
  • Biskvit pecite 35 – 40 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  • Biskvit ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga prebacite na rešetku za hlađenje dok se ne ohladi.

 

CHANTILLY KREMA

  1. Sve sastojke stavite u posudu. Miksajte dok ne dobijete srednje čvrsti šlag. Pokrijte i spremite u hladnjak do ukrašavanja torte.

KANDIRANI ORASI

  1. U lonac s debljim dnom stavite maslac iskidan na kockice. Kada se maslac rastopi, odmah dodajte šećer i orahe. Neka vam vatra bude srednje jaka.
  2.  Cijelo vrijeme miješajte. Šećer će se brzo rastopiti. Za ovo će vam trebati svega 5 minuta. Kada se šećer potpuno rastopi i primi za orahe, lonac maknite s vatre.
  3. Kandirane orahe odmah prebacite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
  4. Kandirane orahe ostavite da se ohlade prije korištenja. Po potrebi ih rukom dodatno razlomite.

SLAGANJE

  1. Biskvit postavite na pladanj za posluživanje. Površinu biskvita prekrijte chantilly kremom. Kremu ukrasite kandiranim orasima i svježim smokvama koje ste prethodno prepolovili.
  2. Po torti dodatno prelijte malo meda, po želji.

 

Dobar tek!