Ako ste u potrazi za savršenom kombinacijom okusa i izgleda, ova torta će vas naprosto oduševiti. Izvana je pjenasta i prozračna dok u unutrašnjosti skriva kiselkastu notu lemon curda i nježnu kremu od mascarponea i vanilije. Biskvit joj je obogaćen limunom i divno je mekan, baš kako treba biti.

 

Limunasti tonovi ove torte su naprosto to dye for.

 

Biskvit je jedan od mojih najdražih, možete ga koristiti za razne torte, nadodati mu vaniliju, naranču i sl. Jednostavan je za izradu i uvijek uspije. Pazite samo da su vam svi sastojci sobne temperature.

 

 

Ujedno, ovo je najjednostavniji lemon curd koji ćete ikada napraviti, vjerujte mi. Kada vidite koliko je jednostavan ovaj slatko kiseli namaz ćete pripremati svako malo. Osim kao nadjev tortama, divan je u pecivima, kroasanima, palačinkama, keksićima i sl.

 

 

Pjenasta merinquea je ono što ovu tortu čini posebnom. Možete je raditi u ovoj klasičnoj verziji ili napraviti više manjih tortica i svaku poslužiti zasebno.

 

Ja sam radila swiss merinque, odnosno bjelanjke i šećer sam istukla na pari i potom izmiksala. Ako imate termometar možete raditi i italian merinque.

 

Ako nemate brener onda taj korak sa spaljivanjem površine torte samo preskočite.

 

 

 

 

TORTA OD LIMUNA S LEMON CURDOM, KREMOM OD MASCARPONEA I MERINQUEOM

SASTOJCI

BISKVIT

  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 300 g šećera
  • 4 jaja L veličine
  •  naribana korica jednog limuna
  • 380 g glatkog brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo (12 g)
  • prstohvat soli
  • 170 ml mlijeka
  • 85 ml soka od limuna, svježe cijeđen (sok jednog većeg limuna)

LEMON CURD

  • 4 jaja L veličine
  • 200 g šećera
  • 120 ml soka od limuna, svježe cijeđen (sok od dva limuna)
  • naribana korica jednog limuna
  • 85 g maslaca na kockice

KREMA OD MASCARPONEA I VANILIJE

  • 500 g mascarponea
  •  50 g šećera u prahu
  • 2 žličice arome vanilije
  • 200 ml vrhnja za šlag

SWISS MERINGUE

  • 160 g bjelanjka (od 4 velika jaja)
  • 300 g šećera
  • 1/2 žličice cream of tartar ili limunovog soka

 

PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 centimetara. Dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  2. Maslac sobne temperature i šećer pjenasto izradite. Dodajte koricu limuna.
  3. Sada dodajte jaja dodajući jaje po jaje i miksajući između svakog dodavanja.
  4. Dodaje sok limuna i sve izmiješajte.
  5. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak i sol. Dodajte pola količine, izmiksajte laganom brzinom pa dodajte mlijeko.
  6. Dodajte preostalo brašno i sve povežite mikserom na laganoj brzini.
  7. Smjesu ravnomjerno podijelite u pripremljene kalupe.
  8. Pecite 30- 35 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  9. Biskvite ostavite u kalupu 10 minuta pa ih izvadite na rešetku za hlađenje da se ohlade do kraja.

LEMON CURD

  1. U lonac s debljim dnom stavite jaja i šećer, pjenjačom ih razmutite. Dodajte preostale sastojke (koricu i sok limuna i maslac).
  2. Sve stavite na srednje jaku vatru. Miješajte cijelo vrijeme. Nakon nekoliko minuta krema će se zgusnuti. Gustoću provjerite tako da kremu izvadite na žlicu, po sredini pređite prstom, ako se krema ne spaja već ostaje razdvojena vaš curd je spreman.
  3. Prebacite ga u čistu posudu, prekrijte prozirnom folijom i ohladite na sobnoj temperaturi do korištenja.

KREMA OD MASCARPONEA I VANILIJE

  1.  Ovu kremu možete napraviti prije samog slaganja torte.
  2. Mascarpone stavite u posudu od miksera te ga mikserom izradite.
  3. Dodajte preostale sastojke (šećer u prahu, vaniliju i vrhnje za šlag).  Izradite mikserom dok ne postignete kompaktnu kremu. Dovoljno je nekoliko minuta miksanja. Pazite da vam vrhnje bude hladno prije korištenja.

SWISS MERINQUE

  1. Merinque napravite prije samog korištenja.
  2. Bjelanjke sobne temperature i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili u posudu otpornu na toplinu.
  3. U lonac s debljim dnom stavite vodu i pustite da zakuha, na lonac postavite posudu s bjelanjcima i šećerom pazeći da ne uranja u kipuću vodu.
  4. Bjelanjke i šećer cijelo vrijeme miješajte pjenjačom dok se sav šećer ne otopi. Trebat će vam nekoliko minuta.
  5. Posudu maknite s pare, pobrišite joj dno. Bjelanjcima dodajte cream of tartar ili žličicu limunovog soka pa miksajte na najjačoj brzini dok ne postignete sjajnu i čvrstu merinqueu.

SLAGANJE

  1. Na pladanj za posluživanje postavite biskvit (okrenite ga obrnuto od pečenja kako bi vam gornja strana bila što ravnija).
  2. U slastičarsku vrećicu sa srednje velikim otvorom ( do 2 cm) stavite dio kreme od mascarponea.
  3. Biskvit premažite tanjim slojem kreme od mascarponea i vanilije. Rub premazanog biskvita obrubite s kremom od mascarponea koristeći slastičarsku vrećicu.
  4. Sada vam je unutrašnjost ostala neispunjena. U nju stavite lemon curd pazeći da vam obrubljeni dio bude okvir.
  5. Postavite drugi biskvit (također obrnuto od pečenja). Sada ponovite jednak postupak kao i kod prvog biskvita. Lagani sloj kreme, obrub od kreme i u sredini lemon curd.
  6. Postavite i treći biskvit (obrnuto od pečenja) pa cijelu tortu premažite preostalom kremom od mascarponea.
  7. Tortu stavite u hladnjak na sat vremena da se stisne prije nego je ukrasite s merinqueom.
  8. Nakon što se ohladila, tortu obložite merinqueom pomoću špatule. Na tortu samo stavljate meringue koja će ostati kako je postavite, ne morate je zaglađivati, samo popunite sve praznine.
  9. Za kraj merinque spalite brenerom kako bi postigli zapečene vrhove. Ako nemate brener ovaj korak preskočite.

 

Dobar tek!