Ako volite čokoladu i kikiriki onda ćete ovu tortu obožavati. Osim što je jako lijepa izgledom, jednako je toliko ukusna. Ono što me kod nje posebno veseli je što je jako brzo gotova i jednostavna za pripremu.

 

 

Kada trebate napraviti više slastica u jednom danu ili jednostavno nemate dovoljno vremena, a treba vam lijepa i atraktivna torta, torta od čokolade i kikirikija ukrašena čokoladnim kuglicama će biti pun pogodak.

 

 

Biskvit joj je čokoladan, obogaćen kavom koja se ne osjeti, ali daje tu divnu dubinu okusa, dok joj je krema poprilično jednostavna. Sastoji se od maslaca, šećera u prahu, maslaca od kikirikija i vrhnja za šlag. Maslac od kikirikija možete raditi sami ili koristiti bilo koji kupovni. Ja sam koristila onaj s komadićima kikirikija kako bi krema dobila tu hrskaviju notu. Ako želite raditi domaći maslac, recept se nalazi ispod recepta za tortu pod Tips & Tricks dijelom.

 

Svoj neobičan izgled torta duguje čokoladnim kuglicama kojima je cijela obložena. Ja sam koristila Maltesers čokoladne kuglice, no vi možete koristiti bilo koje čokoladne dražeje.

 

Spoj hrskave kuglice, bogatog čokoladnog biskvita i kreme od kikirikija vas ne može ostaviti ravnodušnim. Ova torta je postala omiljena u mojoj obitelj i to nakon prvog kušanja. Također, jako je zasitna pa je idealna za veća druženja i zabave.

 

 

 

 

TORTA OD ČOKOLADE I KIKIRIKIJA UKRAŠENA ČOKOLADNIM KUGLICAMA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 220 g maslaca sobne temeprature
  • 220 g šećera
  • 4 jaja L veličine
  • 180 g glatkog brašna
  • 2 žlice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 50 g kakaa
  • 120 g kipuće vode
  • 2 žličice instatnt kave

KIKIRIKI KREMA

  • 180 g maslaca sobne temeprature
  • 240 g šećera u prahu
  • 220 g maslaca od kikirikija s komadićima kikirikija
  • 170 g vrhnja za šlag

DODATNO

  • 650 g čokoladnih kuglica po izboru
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za pečenje promjera 20 cm. Svakom kalupu dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite uljem u spreju ili tankim slojem maslaca.
  2. Maslac sobne temperature i šećer pjenasto izradite. Miksajte nekoliko minuta dok vam smjesa ne postane kremasta i kompaktna.
  3. Dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i kakao. Ostavite po strani.
  5. Kipućoj vodi dodajte instant kavu. Ako imate aparat za kavu tada skuhajte espresso i dodajte ga kipućoj vodi.
  6. Smjesi s maslacem dodajte pola količine brašna i lagano sjedinite mikserom na najlaganijoj brzini.
  7. Sada dodajte kipuću vodu pomiješanu s instant kavom ili espressom. Promiješajte špatulom.
  8. Dodajte preostalo brašno i špatulom sve sjedinite.
  9. Tijesto ravnomjerno rasporedite u tri kalupa.
  10. Pecite 20-25 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  11. Biskvit ostavite u kalupu koji ste okrenuli naopako dok se ne ohladi.

KREMA

  1. Maslac stavite u posudu od električnog miksera ili u običnu posudu ako koristiti ručni mikser. Mikserom izradite maslac dok ne postane kremast.
  2. Dodajte mu šećer u prahu pa počevši od najmanje brzine krenite miksati. Kada se šećer povezao povečajte brzinu na mikseru. Sada dodajte maslac od kikirikija i ponovo sve izradite mikserom.
  3. U komapaktnu smjesu ulijte vrhnje za šlag (hladno) i miksajte nekoliko minuta, odnosno dok se krema ne formira i ne poveća svoj volumen.
  4. Kremu možete odmah koristiti ili je spremiti u hladnjak do tri dana. Ako je držite u hladnjaku, prije korištenja ju je poželjno opet mikserom izraditi.

SLAGANJE

  1. Na sredinu pladnja za posluživanje postavite malo kreme. Sada stavite prvi biskvit. Kremu smo postavili kako bi se biskvit zalijepio za pladanj i kako bi lakše ukrasili tortu.
  2. Na biskvit stavite 1/3 kreme pa je špatulom poravnajte. Postavite drugi biskvit pa ponovite postupak. Postavite i zadnji biskvit i cijelu tortu obložite preostalom trećinom kreme. Neka vam krema bude ravnomjerno raspoređena ali je ne trebate fino zaglađivati jer ćete tortu ukrasiti kuglicama. Spremite je u hladnjak na pola sata da se malo stisne.
  3. Sada tortu ukrasite čokoladnim kuglicama počevši ih slagati od vrha torte. Ja sam prvo složila ravnu crtu od kuglica po sredini i ona nastavila slagati ravne linije lijevo i desno od sredine sve dok nisam popunila cijeli gornji sloj torte. Loptice lagano utisnite, ali pazite da ih previše ne utisnete u tortu.
  4. Bočne strane slažite tako da prvo posložite donji rub, zatim sljedeći poviše njega i tako dok se ne se popnete do vrha torte. Tek kad složite cijeli krug krenite raditi sljedeći.
  5. Po potrebi postavite neku od kuglice dodatno na mjesto koje vam djeluje prazno. Kuglice lagano utisnite, ali nemojte previše.
  6. Tortu spremite u hladnjak preko noći kako bi se sve lijepo povezalo i kuglice zalijepile s kremom.

 

TIPS & TRICKS

MASLAC OD KIKIRIKIJA

SASTOJCI
  • 250 g oljuštenog kikirikija (možete koristiti slani ili neslani)
  •  2 žličice ulja od kikirikija ili suncokretovog ulja
  • 1 žličica meda
PRIPREMA
  1. Sve sastojke smiksajte u sjeckalici. Miksajte do željene teksture (bez komadića kikirikija ili s komadićima). Trebat će vam oko 2 minute.
  2. Spremite u staklenu posudu s poklopcem. Držite u hladnjaku.

 

Dobar tek!