Torta od bundeve mi je prava jesenska torta. Jedva sam dočekala da malo zahladi i da je napravim. Prepuna je divnih začina poput cimeta, đumbra, muškatnog oraščića i klinčića.

 

 

Za pire od bundeve samo trebate ispeči bundevu i potom je usitniti. Možete koristiti i kupovni pire od bundeve koji se prodaje konzerviran.

Ja najčešće biram muškatnu bundevu, no tortu možete raditi od bilo koje vrste.

 

 

Biskvit je savršeno vlažan i aromatičan. Prepun je okusa i mirisa. Ako ne znate da je rađen od bundeve, vjerojatno nećete pogoditi. Često dobijem upite je li od mrkve, meda, medenjaka i sl.

 

Ovako bogatom biskvitu savršeno pristaje krema od sira. Nježna, kremasta i osvježavajuća. Za njenu vam izradu treba svega par minuta i odmah je spremna za korištenje. Lako je maziva i možete se poigrati ukrašavanjem.

Tortu možete peči i u obliku kolača. Tada napravite samo jedan biskvit (koristite veći kalup za pečenje) i prekrijte ga kremom.

 

 

 

 

 

 

TORTA OD BUNDEVE

SASTOJCI

BISKVIT

  • 250 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 175 g maslaca sobne temeperature
  • 3 jaja L veličine
  •  225 g šećera
  •  500 g bundeve za pire
  • 125 ml mlijeka
  •  prstohvat soli
  • 1 žličica arome vanilije
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog đumbira
  •  1/3 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 1/3 žlčice mljevenog klinčića

KREMA OD SIRA

  • 500 g sirnog namaza po želji
  • 250 g omekšalog maslaca
  • 180 g šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije
PRIPREMA

PIRE OD BUNDEVE

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
  2. Bundevu prepolovite uzdužno pa joj izvadite sjemenke. To ćete najbolje napraviti koristeći žlicu.
  3. Polovice bundeve postavite na lim za pečenje tako da unutrašnjost bundeve bude polegnuta na lim a kora prema vani. Polovice bundeve pecite oko 1 – 1,5 h, odnosno dok vam ne postanu mekane kada ih ubodete vilicom.
  4. Pustite ih da se ohlade pa im odstranite koru.
  5. Pečene polovice bundeve iskidajte na komadiće pa ih usitnite štapnim mikserom u pire.

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite dva kalupa promjera 20 cm. Na dno postavite papir za pečenje, a rubove namastite.
  2. Maslac i šećer pjenasto izradite.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol i sve začine (cimet, đumbir, muškatni oraščić i klinčić).
  4. Maslacu i šećeru dodajte jaja (jedno po jedno miksajući između svakog dodavanja) i aromu vanilije.
  5. Dodajte pire od bundeve i mlijeko. Sve dobro povežite.
  6. Sada dodajte brašno. Smjesu miksajte mikserom na laganoj brzini dok ne postane kompaktna.
  7. Smjesu ravnomjerno prebacite u oba kalupa.
  8. Biskvite pecite 35-40 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u srednu biskvita ne izađe suha.
  9. Biskvite ostavite u kalupu 10-ak minuta, potom ih izvadite i ohladite na rešetki za hlađenje.

KREMA

  1. Sirni namaz sobne temeprature izmiksajte s omekšalim maslacem. Dodajte im šećer u prahu i aromu vanilije. Nastavite miksati dok vam krema ne bude kompaktna.
  2. Kremu možete odmah koristiti ili je spremiti u hladnjak.

SLAGANJE

  1. Na pladanja za torte postavite biskvit. Postavite ga naopako tako da donja strana iz kalupa bude okrenuta prema gore. Na biskvit postavite kremu.
  2. Sada postavite drugi biskvit na jednak način kao i prvi (obrnuto u odnosu na kalup).
  3. Tortu prekrijte preostalom kremom.
  4. Ukrasite po želji.

 

TIPS & TRICKS

  • Pire od bundeve možete pripremiti unaprijed i držati ga u hladnjaku nekoliko dana ili ga zamrznuti na par mjeseci.
  • Neka vm svi sastojci budu sobne temperature prije nego krenete s izradom.
  • Začine možete zamijeniti s dvije žličice pumpkin spice mješavine.

 

Dobar tek!