Torta gingerbread grad mi je zasigurno jedna od ljepših zimskih torti. Osim što predivno izgleda, prepuna je okusa i zimskih aroma. Ako ste ljubitelj medenjaka i cimeta, ovoj torti jednostavno nećete moći odoljeti.

 

Biskvit joj je jako sočan i prepun aromatičnih gingerbread okusa dok joj krema od mascarponea daje savršen balans svojom nježnošću i teksturom. Krema je iznimno jednostavna za pripremu i neće vam oduzeti puno vremena, osim toga, jako je zahvalna za nanošenje i oblaganje torte.

 

Ako vam se izrada čini kompliciranom, uvjeravam vas da nije. Trebate odvojiti samo malo više vremena, ali isplati se svake utrošene sekunde, vjerujte mi. Izradu možete prilagoditi vama pa biskvit ispeći dan prije, napraviti kućice nekoliko dana ranije i sl.

 

Sigurna sam da znate kako su gingerbread torte zadnjih godina jako popularne i kako plijene poglede gdje god da se nalazile. Ja sam se odlučila za izradu cijelog grada i to je bio korak koji mi se činio najkompliciraniji. Od određivanja same forme kućica, visine i pozicioniranja. Napravila sam 6 različitih oblika koji su se savršeno uklopili na torti. Od svakog oblika sam izrezala nekoliko kućica i svaku kućicu ukrasila drukčije. Time sam postigla cijelu paletu različito ukrašenih kućica. Šablonu mojih kućica imate spremljenu u pdf formatu ispod teksta.

 

Količina tijesta će vam biti i više nego dovoljna tako da dio kućica koji vam ostane možete spremiti u staklenke koje ste posuli umjetnim snijegom kao na slici. Možete postaviti i lampice i time napraviti predivnu dekoraciju.

 

TORTA GINGERBREAD GRAD

SASTOJCI ZA TORTU

BISKVIT

  • 220 g maslaca sobne temperature
  • 160 g šećera
  • 130 g smeđeg šećera
  • 360 g glatkog brašna
  • 3 žličice začina za medenjake
  • 12 g praška za pecivo (jedna vrećica)
  • prstohvat soli
  • 4 jaja L veličine
  • 250 g meda
  • 1 žličica arome vanilije
  • 230 ml mlijeka

KREMA

  • 600 g mascarponea
  • 300 g vrhnja za šlag
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije
SASTOJCI ZA GINGERBREAD GRAD
  • 300 g maslaca sobne temperature
  • 300 g smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 230 g meda
  • 1 žličica arome vanilije
  • 800 g glatkog brašna
  • 1,5 žličica sode bikarbone
  • 2 žličice začina za medenjake
SASTOJCI ZA ROYAL ICING GLAZURU
  • 1,5 žličica merinque praha ili 1 bjelanjak iz provjerenog uzgoja
  • 200-220 g šećera u prahu
  • 4  žličice vode ako koristite merinque prah ili 2 žličice soka od limuna ako koristite bjelanjak
PRIPREMA TORTE

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 cm. Na dno svakog kalupa postavite papir za pečenje, a stranice namastite uljem u spreju ili tankim slojem maslaca.
  2. Maslac i obje vrste šećera pjenasto izradite. Dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
  3. Dodajte med i aromu vanilije pa nastavite miksati dok se sve ne poveže u kompaktnu smjesu.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte prosijano brašno, prašak za pecivo, sol i začine za medenjake.
  5. Sada dodajte pola količine brašna smjesi maslaca i jaje.
  6. Dodajte mlijeko i lagano sve sjedinite pa dodajte preostalo brašno i povežite smjesu mikserom na najlaganijoj brzini.
  7. Biskvit podijelite na tri jednaka dijela. Pecite 30- 35 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  8. Biskvite ostavite u kalupu 10 minuta pa ih prebacite na rešetku za hlađenje dok se u potpunosti ne ohlade.

KREMA

  1. Mascarpone izradite mikserom. Dodajte mu šećer u prahu i aromu vanilije pa nastavite miksati dok se sve ne poveže.
  2. Sada umiješajte tučeno vrhnje za šlag.
  3. Mali dio kreme odvojite za lijepljenje kućica. Preostalu kremu možete odmah koristiti.

SLAGANJE TORTE

  1. Na pladanj za posluživanje postavite prvi biskvit. Na njega stavite 1/3 kremu. Postavite drugi biskvit pa na njega postavite drugu trećinu kreme.
  2. Sada postavite zadnji biskvit pa cijelu tortu obložite preostalom kremom.
  3. Tortu spremite u hladnjak na sat vremena pa je ukrasite kućicama od medenjaka.
GINGERBREAD GRAD
  1. Maslac i šećer pjenasto izradite. Dodajte jaje po jaje miksajući između svakog dodavanja.
  2. Dodajte med i aromu vanilije pa nastavite miksati dok se sve ne poveže u kompaktnu smjesu.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte prosijano brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake.
  4. Smjesi maslaca i šećera sada dodajte brašno pa izradite glatko tijesto. Tijesto će biti mekano.
  5. Tijesto podijelite na 4 dijela i svaki zamotajte u prozirnu foliju. Spremite u hladnjak na dva sata da se odmori i stisne.
  6. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
  7. Tijesto izvadite na  papir za pečenje pa ga razvaljajte na debljinu do 3 milimetra.
  8. Razvaljano tijesto stavite u zamrzivač na 15 minuta. Sada pomoću šablona (pdf-u u sklopu recepta ) oštrim nožem zarežite oblike, ali ih nemojte iskidati.
  9. Pecite 9-11 minuta odnosno dok tijesto ne počne dobivati rumenu boju. Toplo tijesto odmah iskidajte oštrim nožem po zarezanim oblicima pa kućice oprezno prebacite na rešetku za hlađenje dok se ne ohlade.

ROYAL ICING

  1. Ako koristite merinque prah tada sve sastojke stavite u zdjelu od miksera i miksajte ih 5-7 minuta, odnosno dok vam smjesa ne postane čvrsta i kompaktna.
  2. Ako koristite bjelanjak tada prvo njega stucite u snijeg pa mu postepeno dodajte šećer u prahu. Na kraju umješaje svježe cijeđen sok od limuna.
  3. Royal icing glazuru podijelite u dvije slastičarske vrećice. Jednu s nastavkom broj 1 za pisanje, a drugu s nastavkom br 2 za izradu snijega na krovovima. Ako nemate nastavke tada slastičarske vrećice izrežite tako da vam jedna ima skroz sitnu rupicu (toliko da glazura može izaći) i drugu koja je malo veća od prve.
  4. Kućice ukrasite po želji i ostavite da se glazura osuši prije postavljanja na tortu.

SLAGANJE TORTE

  1. Tortu izvadite iz hladnjaka. Na stražnju stranu kućice stavite malo mascarpone kreme. Kućice zalijepite za bočnu stranu torte. Postavite jednu do druge pazeći na dimenzije zadnjih nekoliko kućica.
  2. Ostatak kućica možete postaviti na vrh torte po želji. Da bi vam kućice stajale fiksno možete iza njih postaviti štapiće za popse.
  3. Tortu možete posuti kokosovim mrvicama kako bi dobili efekt snijega.

 

TIPS & TRICKS
  •  Za izradu torte svi sastojci vam trebaju biti sobne temperature osim vrhnja za šlag.
  • Na vrh torte možete postaviti grančice ružmarina (naopako okrenute) koje će vam predstavljati stabla.
  • Da bi vam obrubi kućica bili ravni, tijesto režete nakon pečenja, a prije ga samo zarežete.
  • Boja gingerbread kućica ovisi o boji smeđeg šećera. Za tamniju boju koristite muscovado šećer.
  • Ako vam je royal icing glazura rijetka dodajte malo šećera u prahu, a ako je gusta malo vode. Samo ukrašavanje kućica je jednostavno.

 

GINGERBREAD GRAD pdf

 

Dobar tek!