Ako ste u potrazi za jednostavnim i brzim jelom, ova tjestenina će vas oduševiti.

 

Pesto od šparoga i rikule je nježan, ali dovoljno aromatičan pesto prožet notom šparoga. Divno se slaže sa svim vrstama tjestenine, a možete ga poslužiti i uz razne salate, meso i sl.Za pesto vam treba svega nekoliko sastojaka i par minuta vremena.

 

 

Za vrijeme sezone šparoga ovaj pesto volim uvijek imati u hladnjaku. Pripremim ga unaprijed i spremim u staklenu posudu. Koristim ga za mnoga jela i salate kojima dođe kao pravo osvježenje.

 

 

Ako volite pesta ili šparoge, ovaj obavezno probajte. Vjerujem da će vam se svidjeti koliko i meni.

 

 

 

TJESTENINA S PESTOM OD ŠPAROGA I RIKULE

SASTOJCI
  • 250 g tjestenine (špageti)
  • 500 g šparoga
  • 2 šake rikule
  • 30 g pinjola, tostirani
  • 40 g tvrdog sira (Grana Padano, Pecorino ili po izboru), nariban
  • prstohvat soli
  • papar
  • 100 ml maslinovog ulja
PRIPREMA
  1. Tjesteninu stavite kuhati u kipuću i posoljenu vodu. Kuhajte je koliko piše na uputstvima na pakiranju.
  2. Šparoge operite pa im odstranite donji tvrdi dio stabljike. U zasebnom loncu ih blanširajte. Dovoljno je nekoliko minuta kako bi omekšale. Blanširane šparoge ocijedite te prođite hladnom vodom kako bi zaustavili proces kuhanja.
  3. Pinjole kratko tostirajte na tavi. Rikulu operite i ocijedite.
  4. U blender ili sjeckalicu stavite šparoge, rikulu, tostirane pinjole, naribani sir te začine (sol i papar). Upalite blender te postepeno dolijevajte maslinovo ulje. Po potrebi možete dodati još maslinovog ulja. Pesto je gotov kada ste dobili kompaktnu i povezanu smjesu.
  5. Špagete ocijedite i ostavite malo vode od kuhanja po strani. Špagetima dodajte pesto i dobro promiješajte. Po potrebi možete dodati malo vode od špageta.
  6. Špagete s pestom prebacite u posudu za posluživanje.
  7. Poslužite uz ribani tvrdi sir ili po želji.

 

TIPS & TRICKS
  • Šparoge imaju točku pucanja između tvrdog i mekanog dijela stabljike. Šparogu primite rukama i nakrivite, ona će sama puknuti na predviđenom mjestu.
  • Ako koristite divlje šparoge tada ih kuhajte u vodi malo duže od onih iz uzgoja.
  • Pinjole možete zamijeniti bademima. Bademe također tostirajte kako bi im produbili okus.

 

 

Dobar tek!