Tiramisu kolač je jedan od omiljenijih kolača diljem svijeta. Osim što se jednostavno priprema, ima taj divan spoj omekšanih piškota, kave i hladne mascarpone kreme.
Tiramisu torta umjesto slojeva piškota ima genoise biskvit. Genoise je prozračan biskvit koji svoj volumen duguje isključivo pjenasto tučenim jajima sa šećerom. Od istih sastojaka kao i za genoise se rade piškoti tako da zaista nema razlike u okusu.
Ja sam svaki biskvit namočila u smjesu mlijeka, kave i likera od naranče, a u kremu nadodala malo soka od naranče. Ovakva kombinacija mi je omiljena i uvijek je radim.
TIRAMISU TORTA
SASTOJCI
GENOISE BISKVIT
- 6 jaja L veličine
- 180 g šećera
- 180 g glatkog brašna
- 75 g maslaca, rastopljen i ohlađen
KREMA
- 4 žumanjka L veličine
- 105 g šećera
- 650 g mascarpone-a
- 2 žlice soka naranče, svježe cijeđenog
- 260 g vrhnja za šlag
DODATNO
- mlijeko za namakanje biskvita
- kava za namakanje biskvita
- 1 žlica likera od naranče, badema ili ruma
- piškoti za ukrašavanja
- kakao za posipanje
PRIPREMA
GENOISE BISKVIT
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 centimetara. Dno im obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
- Maslac otopite i ostavite po strani da se malo prohladi.
- Jaja i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu otpornu na toplinu. Tucite ih na pari nekoliko minuta. Potom ih mikserom pjenasto izradite dok ne postanu svijetli i ne uduplaju svoj volumen (najmanje 5 minuta).
- Dio tučenih jaja i šećera prebacite u maslac (dovoljne su dvije žlice) pa promiješajte sve dok ne postignete kompaktnu smjesu. Sada maslac dodajte ostatku tučenih jaja.
- Brašno uspite pomoću sita tako da ga prosijte u smjesu jaja, šećera i maslaca. Lagano ga umiješajte špatulom.
- Smjesu podijelite ravnomjerno u kalupe.
- Pecite 25-30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
KREMA
- Žumanjke i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu otpornu na toplinu. Tucite ih na pari nekoliko minuta.
- Potom ih mikserom pjenasto izradite dok ne postanu svijetli i ne uduplaju svoj volumen (najmanje 5 minuta).
- Sada dodajte sok naranče i mascarpone. Mikserom s nastavkom za kreme ili običnim mikserom sjedinite smjesu dok ne postane kompaktna.
- Vrhnje za šlag stucite u šlag pa ga dodajte kremi.
SMJESA ZA UMAKANJE
- U malo mlijeka dodajte 1 espresso ili kuhanu kavu.
- Dodajte 1 žlicu likera po želji pa sve promiješajte.
- Pripremljenu smjesu ulijte u širu posudu.
SLAGANJE
- Biskvit umočite u pripremljenu smjesu mlijeka, kave i likera. Umočite ga samo s jedne strane i kratko.
- Sada biskvit postavite na pladanj za torte tako da suha strana bude na pladnju.
- Na biskvit postavite kremu.
- Jednako ponovite i s drugim biskvitom- kratko ga umočite u smjesu mlijeka, kave i likera s jedne strane. Na kremu postavite suhu stranu.
- Postavite kremu na drugi biskvit te istu radnju ponovite i s trećim biskvitom (suha strana na kremu, a umočena strana prema gore).
- Ako ćete tortu ukrasiti piškotama tada stražnju stranu piškota (onu koja nema šećer) premažite kremom i zalijepite za tortu. Pazite da premažete samo onoliko piškota koliko je velika i torta.
- U slastičarsku vrećicu s nastavkom po želji (ja sam koristila Wilton 2A) stavite preostalu kremu te ukrasite vrh torte.
- Za kaj tortu pospite kakaom. Tortu ohladite nekoliko sati u hladnjaku ili preko noći.
Dobar tek!