Tiramisu kolač je jedan od omiljenijih kolača diljem svijeta. Osim što se jednostavno priprema, ima taj divan spoj omekšanih piškota, kave i hladne mascarpone kreme.

 

Tiramisu torta umjesto slojeva piškota ima genoise biskvit. Genoise je prozračan biskvit koji svoj volumen duguje isključivo pjenasto tučenim jajima sa šećerom. Od istih sastojaka kao i za genoise se rade piškoti tako da zaista nema razlike u okusu.

 

Ja sam svaki biskvit namočila u smjesu mlijeka, kave i likera od naranče, a u kremu nadodala malo soka od naranče. Ovakva kombinacija mi je omiljena i uvijek je radim.

 

TIRAMISU TORTA

 

SASTOJCI

GENOISE BISKVIT

  • 6 jaja L veličine
  • 180 g šećera
  • 180 g glatkog brašna
  • 75 g maslaca, rastopljen i ohlađen

KREMA

  • 4  žumanjka L veličine
  • 105 g šećera
  • 650 g mascarpone-a
  • 2 žlice soka naranče, svježe cijeđenog
  • 260 g vrhnja za šlag

DODATNO

  • mlijeko za namakanje biskvita
  • kava za namakanje biskvita
  • 1 žlica likera od naranče, badema ili ruma
  • piškoti za ukrašavanja
  • kakao za posipanje
PRIPREMA

GENOISE BISKVIT

  1.  Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite tri kalupa za tortu promjera 20 centimetara. Dno im obložite papirom za pečenje, a rubove namastite.
  2. Maslac otopite i ostavite po strani da se malo prohladi.
  3. Jaja i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu otpornu na toplinu. Tucite ih na pari nekoliko minuta. Potom ih mikserom pjenasto izradite dok ne postanu svijetli i ne uduplaju svoj volumen (najmanje 5 minuta).
  4. Dio tučenih jaja i šećera prebacite u maslac (dovoljne su dvije žlice) pa promiješajte sve dok ne postignete kompaktnu smjesu. Sada maslac dodajte ostatku tučenih jaja.
  5. Brašno uspite pomoću sita tako da ga prosijte u smjesu jaja, šećera i maslaca. Lagano ga umiješajte špatulom.
  6.  Smjesu podijelite ravnomjerno u kalupe.
  7. Pecite 25-30 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.

KREMA

  1. Žumanjke i šećer stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu otpornu na toplinu. Tucite ih na pari nekoliko minuta.
  2.  Potom ih mikserom pjenasto izradite dok ne postanu svijetli i ne uduplaju svoj volumen (najmanje 5 minuta).
  3. Sada dodajte sok naranče i mascarpone. Mikserom s nastavkom za kreme ili običnim mikserom sjedinite smjesu dok ne postane kompaktna.
  4. Vrhnje za šlag stucite u šlag pa ga dodajte kremi.

SMJESA ZA UMAKANJE

  1. U malo mlijeka dodajte 1 espresso ili kuhanu kavu.
  2. Dodajte 1 žlicu likera po želji pa sve promiješajte.
  3. Pripremljenu smjesu ulijte u širu posudu.

SLAGANJE

  1. Biskvit umočite u pripremljenu smjesu mlijeka, kave i likera. Umočite ga samo s jedne strane i kratko.
  2. Sada biskvit postavite na pladanj za torte tako da suha strana bude na pladnju.
  3. Na biskvit postavite kremu.
  4. Jednako ponovite i s drugim biskvitom- kratko ga umočite u smjesu mlijeka, kave i likera s jedne strane. Na kremu postavite suhu stranu.
  5. Postavite kremu na drugi biskvit te istu radnju ponovite i s trećim biskvitom (suha strana na kremu, a umočena strana prema gore).
  6. Ako ćete tortu ukrasiti piškotama tada stražnju stranu piškota (onu koja nema šećer) premažite kremom i zalijepite za tortu. Pazite da premažete samo onoliko piškota koliko je velika i torta.
  7.  U slastičarsku vrećicu s nastavkom po želji (ja sam koristila Wilton 2A) stavite preostalu kremu te ukrasite vrh torte.
  8. Za kaj tortu pospite kakaom. Tortu ohladite nekoliko sati u hladnjaku ili preko noći.

 

Dobar tek!