Smokva je namirnica koje me u svakom smislu riječi potpuno fascinira. Nosi titulu kraljice voća iako je, u biti, smokva cvijet. Znate li da je stablo smokve bila prva biljka koju je čovjek uzgajao? Smokva se kao namirnica koristi nekoliko tisuća godina i još uvijek je velika kulinarska inspiracijama raznim kulturama i kuhinjama.

 

Smatra se da je ova predivna namirnica potekla s Crnog mora, a danas je karakteristična biljka Mediterana. Njezina povijest je zaista vrijedna divljenja. Stablo smokve je bilo posađeno u rajskom vrtu, najspominjanija je biljka u Bibliji, štuje se u budizmu, a obožavali su je stari Grci i Rimljani.

 

Karakterističnog slatkog okusa i nježne, mekane teksture, savršeno se spaja sa slanim i slatkim jelima.

 

Tart, odnosno pita sa zapečenim smokvama, mascarpone-om i medom je kolač koji morate probati. Spoj kremastog sira, zapečene slatke smokve i meda na prhom tijestu je “to die for”.

 

Krenimo na recept!

TART SA ZAPEČENIM SMOKVAMA, MASCARPONE-OM I MEDOM

SASTOJCI

TIJESTO

  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • prstohvat soli
  • jedno jaje

KREMA

  • 250 g mascarpone sira
  • 80 g grčkog jogurta
  • 3 žlice meda
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • korica pola limuna

ZAPEČENE SMOKVE

  • 10-ak smokvi
  • 100 g smeđeg šećera
PRIPREMA

Prvo ćemo pripremiti tijesto za tart.

  1. U posudi pomiješajte brašno, šećer i prostohvat soli.
  2. Maslac izvadite iz frižidera netom prije upotrebe. Iskidajte ga na listiće pa ga dodajte smjesi. Smjesu drobite prstima kako bi se maslac izmrvio i povezao s brašnom. Smjesa će poprimiti mrvičasti oblik, to je u redu.
  3. U manjoj posudi umutite jaje pa ga dodajte smjesi brašna i maslaca.
  4. Tijesto možete izraditi u procesoru ili ručno. Bitno je da ga zamijesite brzo, kako se maslac ne bi otopio. Ako vam tijesto i dalje bude ljepljivo, dodajte malo brašna. Formirajte ga u kuglu.
  5. Maslacem namastite kalup za tart promjera 26 centimetara i pećnicu ugrijte na 200 stupnjeva.
  6. Tijesto se najlakše valja između dvije plastične folije. Postavite jednu na radnu površinu, na njenu sredinu postavite tijesto i preklopite ga drugom prozirnom folijom. Ovako vam se tijesto neće lijepiti i lijepo će se valjati. Ako primjetite da se svejedno lijepi, otklopite foliju i malo ga pospite brašnom, vratite foliju pa nastavite valjati.
  7. Tijesto razvaljajte malo veće od kalupa, otprilike na 30 centimetara. Valjak prođite brašnom, maknite prozirnu foliju pa tijesto polako namotajte na valjak.
  8. Prebacite ga preko kalupa, utisnite rubove i višak tijesta prebacite preko ruba. Valjkom pređite rubove kalupa kako biste odstranili višak tijesta koji je visio van kalupa.
  9. Ako vam tijesto negdje pukne, ne brinite, zakrpajte ga s ostatkom.
  10. Tijesto ravnomjerno probodite vilicom i stavite ga u frižider na sat vremena (ili zamrzivač na 15 minuta).
  11. Tijesto prekrijte aluminijskom folijom pa stavite peći na 15 minuta. Nakon 15 minuta maknite foliju i nastavite peći još 10 minuta, odnosno dok tijesto ne porumeni.
  12. Nakon što se tijesto ohladilo, prebacite ga na tanjur za posluživanje. Ja ne koristim kalup sa pomičnim dnom. Običan kalup za tart namastim maslacem i tijesto mi se uvijek lijepo odvoji.

 

Sada ćemo zapeći smokve.

  1. Smokve iskidajte na tanje fete.
  2. Pećnicu ugrijte na 100 stupnjeva.
  3. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  4. Posložit smokve iskidane na fete pa ih dobro pospite smeđim šećerom.
  5. Zapecite ih 5-7 minuta, odnosno dok se šećer ne otopi.
  6. Izvadite ih iz pećnice i ostavite ih na limu dok se skroz ne ohlade.

 

Ostaje nam još samo krema od mascarpone-a.

  1. Mascarpone i grčki jogurt izradite pjenjačom. Dodajte koricu limuna, med i vanilin šećer. Sve dobro pomiješajte.

 

SLAGANJE
  1. Na ohlađeno tijesto špatulom izvadite kremu. Zagladite površinu pa posložite ohlađene smokve. Smokve slažite od vanjskog ruba prema unutarnjem u krug.
  2. Gornji dio novog reda smokvi postavite na već posložene smokve (vidi slike).
  3. Po želji na smokve dodajte malo meda.
  4. Tart ohladite u frižideru najmanje dva sata prije upotrebe.

 

TIPS & TRICKS

  • Jako je bitno da tijesto probodete vilicom kako se ne bi odiglo od dna kalupa za vrijeme pečenja. Tijesto ohladite prije pečenja kako bi bilo prhko.
  • Neka vam maslac uvijek bude hladan kod izrade prhkog tijesta.
  • Umjesto grčkog jogurta možete koristiti i kiselo vrhnje ili mileram.
  • Korak sa zapečenim smokvama možete preskočiti i posložiti sviježe, koje tada samo pokapajte medom.

 

Dobar tek!