Ove malene pite sam radila za jedno popodnevno druženje uz kavu. Htjela sam napraviti kolač koji će svi moći držati u ruci, da bude kao snack.

 

Prve su nestale sa stola, sve! Tijesto je klasično prhko i topi se u ustima. Nadjev možete prilagoditi vašim željama. Osim u ovoj kombinaciji bundevnom i lješnjacima, koja mi je divna, radim ih i u varijanti s jabukama, tada mi je nadjev jednak klasičnoj piti od jabuka.

 

Oko ovih malenih pita imate samo malo više posla, jer svaku trebate nadjenuti i pokriti, ali je rezultat vrijedan svake minute. Ako poželite raditi pitu koju ćete ponijeti na put, spremiti djetetu za marendu ili organizirati snack kavu s prijateljima, poput mene, ovaj odabir je idealan. Možete je ponijeti u ruci, ne treba vam vilica i nož, a izgleda predivno. Moja djeca je obožavaju jer je sami jedu i mogu je ponijeti vani.

 

Kombinaciju bundeve i lješnjaka sam slučajno otkrila i tako su mi se lijepo nadopunili. Ništa se ne osjeti previše, a svega ima dovoljno. Probajte, oduševit će vas!

SNACK PITE OD BUNDEVE I LJEŠNJAKA

SASTOJCI ZA 9 MANJIH PITA

TIJESTO

  • 200 g glatkog brašna
  • 100 g oštrog brašna
  • 150 g maslaca
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 žlica mlijeka

NADJEV

  • 300 g očišćene bundeve (ja koristim hokaido)
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 50 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice kardamoma
  • 1/4 žličice muškatnog orašćića

DODATNO

  • 1 jaje za premazivanje
  • smeđi šećer za posipanje
  • šećer u prahu za posipanje, po želji
PRIPREMA

TIJESTO

  1. U posudu stavite glatko i oštro brašno. Dodajte im šećer u prahu.
  2. Maslac vam treba biti hladan. Iskidajte ga na tanje komade (listove), pa ga dodajte brašnu.
  3. Rukama mrvite maslac i brašno. Ovo radite sve dok vam smjesa ne postane mrvičasta, odnosno dok sav maslac ne utrljate u brašno.
  4. U zasebnoj zdjelici pomiješajte jaje i žlicu mlijeka.
  5. Dodajte dio jaja i mlijeka mrvičastom tijestu. Sada ga zamijesite. Ako je i dalje suho, dodajte još malo jaja i mlijeka.
  6. Trebalo bi vam biti dostatno pola smjese, ostalo ostavite za premazivanje tijesta.
  7. Tijesto oblikujte u kuglu pa ga prekrijte prozirnom folijom.
  8. Spremite ga u hladnjak na pola sata.

Za to vrijeme ćemo pripremiti nadjev.

  1. Bundevu očistite i iskidajte na kockice. Stavite je kuhati u kipuću vodu (neka vam samo pokrije bundevu). Kuhajte je 20-ak minuta, odnosno dok ne bude mekana iznutra.
  2. Kuhanu bundevu procijedite i pustite da se malo ohladi. Zatim je usitnite štapnim mikserom. U cjedilu je dodatno iscijedite od viška tekućine.
  3. Usitnjenoj bundevi dodajte jaje, mljevene lješnjake, šećer i začine (cimet, kardamom i muškatni orašćić). Sve sastojke dobro sjedinite špatulom ili mikserom na laganoj brzini.

Kada imate sve pripremljeno, vrijeme je za slaganje snack pita.

  1. Prvo ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Pripremite dvije padele za pečenje na čije ste dno postavili papir za pečenje.
  2. Na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi ili na masnom papiru izvadite tijesto. Podijelite ga na dva dijela.
  3. Razvaljajte prvi dio, iskidajte ga na komade dimezija 12 x 10 centimetara. Ostatak tijesta s rubova ponovo zamijesite pa i njega razvaljajte u pravokutnike. Meni je ukupno izašlo 9 komada.
  4. Svaki komad tijesta po njegovoj sredini nadjenite s nadjevom od bundeve i lješnjaka.
  5. Razvaljajte drugi dio tijesta, iskidajte ga malo šire od prvog komada, na dimenzije 12 x 11 centimetara. Ostatak tijesta s rubova ponovo zamijesite pa i njega razvaljajte u pravokutnike.
  6. Širim komadima tijesta preklopite nadjevene komade.
  7. Svaki komad tijesta utisnite vilicom s lijeve i desne strane ( duže strane). Uže strane (gornja i donja) nemojte dirati ni pritiskati.
  8. Oštrim nožem lagano zarežite tijesto po vrhu na dva mjesta.
  9. Svaki komad oprezno prebacite na pripremljenu padelu. Premažite ga ostatkom razmućenog jaja i mlijeka. Ako ste smjesu utrošili u izradu tijesta, tada razmutite novo jaje pa njime premažite pite.
  10. Premazane pite pospite smeđim šećerom. Ja volim hrskaviju koricu i slatke pite pa ih obilno pospem.
  11. Iskidajte komadiće ( trakice) folije i postavite ih na bočne strane pita (one koje ste utisnuli) kako vam ne bi zagorjele prilikom pečenja.
  12. Nakon 10 minuta pečenja maknite komadiće folije. Pite pecite još 10 minuta na 180 stupnjeva (znači, ukupno ih pečete otprilike 20 minuta), odnosno dok ne poprime lijepu rumenu boju.
  13. Pečene pite malo ohladite pa ih pospite šećerom u prahu (po želji).

 

Dobar tek!