Sirove torte su me na prvu privukle zbog svoje jednostavne pripreme, eksplozije okusa i boja. Ove torte su gluten free, pripadaju i veganskom izboru prehrane ukoliko vam je nešto od toga važno. Pune su voća i orašastih plodova, jednostvano su totalno in!

Možete se igrati kombinacijom namirnica i svaki put spremiti potpuno novu verziju. Za pripremu vam treba svega 15 minuta, osim dijela kada tortu spremite u zamrzivač na tri sata. Ja je volim sa svim vrstama šumskog voća, možete pustiti mašti na volju. Podloga ne mora sadržavati orahe ali svakako su joj osnova datulje. Jako je ukusna kombinacija sa bademima, ako želite možete i njih koristiti.

 

 

SIROVA TORTA OD BOROVNICA

S A S T O J C I

P O D L O G A

  • 150 g mljevenih oraha
  • 100 g datulja

K R E M A

  • 180 g indijskih oraščića
  • 80 g borovnica
  • korica i sok pola limuna
  • 100 ml kokosovog mlijeka ili običnog
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 4 žlice javorovog sirupa ili meda
  • 1 žličica ekstrakta vanilije

 

P R I P R E M A

P O D L O G A

  1. Datulje stavite u toplu vodu, neka se namakaju najmanje 3 sata. Koristite one koje su vam dostupne u trgovini.
  2. Za to vrijeme pripremite kalup za tortu promjera 20 cm. Na dno kalupa stavite papir za pečenje jer će vam biti puno jednostavnije prebaciti tortu na pladanj za posluživanje.
  3. Datulje očistite od koštica te ih usitnite u blenderu, potom im dodajte samljevene orahe i sve povežite. Smjesu prebacite u kalup za tortu. Utisnite podlogu od datulja i oraha kako bi vam bila ravnomjerno raspoređena.

K R E M A

  1. Ako vam kokosovo ulje nije u tekućem stanju rastopite ga i pustite da se ohladi.
  2. Indijske orašćiće usitnite u blenderu pa im dodajte borovnice, koricu i sok limuna, kokosovo mlijeko i ulje, javorov sirup i ekstrakt vanilije. Sve izblendajte do ujednačene teksture, izlijte u kalup i spremite u zamrzivač na najmanje tri sata.
  3. Gotovu tortu možete držati u zamrzivaču i izvaditi pola sata prije posluživanja ili je držati u frižideru.

Dobar tek!