Ako ste u potrazi za jednostavnim, a opet preukusnim i pravim ljetnim jelom, onda ste na dobroj stranici.

 

Ne znam za vas, ali meni nema više ljetnog jela od pašte na pomidore. To mi je nekako klasik. I iako ga jedem i spremam kroz cijelu godinu, svaki dolazak ljetnog vremena me posebno privuče da ga napravim.

 

Na samom početku mog bloga sam dala  jednu izjavu koja je tako lijepo obilježila moju ljubav prema gastronomiji: Za sve je kriva babina šalša od pomidora. I stvarno je.

 

Odgojile su me Dalmatinke, sve redom. Jasno vam je zašto sam tako vezana za ovakva jela. To nam je, vjerujem, u krvi.

 

Sataraš je sličan šalši, ali sadrži komade paprike u sebi. Često se jede hladan kao prilog mesnim jelima. Meni je poslužio kao inspiracija za ovaj jednostavan umak. Ja sam također koristila pelate umjesto rajčica, ovako vam je umak za tren gotov. Ja koristim Podravka passata rustica (nije reklama, jednostavno mi je dobar proizvod).

 

Za rezance od tikvica će vam trebati spiralizator. Ja sam svoj kupila u Mulleru, možete ih nabaviti u svim većim trgovačkim lancima ili na netu. Maleni su i služe kako bi od povrča poput tikvice, mrkve, patliđana i sl. napravili spiralne rezance. Ja ih koristim u jelima pripremljenim u woku i sl.

REZANCI OD TIKVICA I UMAK KAO SATARAŠ

SASTOJCI ZA 4 OSOBA
UMAK KAO SATARAŠ
  • 1 glavica luka
  • 4 češnja češnjaka
  • 2 paprike
  • 500 ml passate
  • maslinovo ulje za pirjanje + 1 žlica za umiješati na kraju
  • 1 žličica šećera
  • sol, papar
  • bosiljak (mjeveni ili svježi) – po želji
DODATNO
  • 4 tikvice
  • maslinovo ulje za pirjanje
  • papar u zrnu (pola žličice)
  • 3-4 češnja češnjaka

 

PRIPREMA
UMAK KAO SATARAŠ
  1. U lonac na maslinovom ulju stavite luk iskidan na komadiće. Pirjajte luk na srednje jakoj vatri.
  2. Paprike operite, odstranite im peteljke i unatrašnji dio sa sjemenkama. Iskidajte ih na manje kockice.
  3. Iskidane paprke dodajte luku te ih nastavite zajedno pirjati uz povremeno miješanje.
  4. Nakon 10-ak minuta dodajte passatu, sve začine (šećer, sol, papar i bosiljak) i češnjak u komadu. Smanjite vatru na laganu i poklopite lonac.
  5. Neka vam se umak kuha 30-ak minuta. Povremeno uzmite lonac za ručke te ga samo lagano protresite.
  6. Kuhani umak ostavite malo po strani pa umiješajte 1 žlicu maslinovog ulja.

 

REZANCI OD TIKVICA
  1. Za ove rezance će vam trebati spiralizator. Tikvice operite pa im otkidajte vrhove. Ako koristite tikvice provjerenog uzgoja tada im možete ostaviti koru.
  2. Na spiralizatoru napravite rezance od tikvica.
  3. U tavu na srednje jaku vatru stavite maslinovo ulje, papar u zrnu i češnjak u komadu koji ste prethodno malo “zdrobili” udarcem dlanom ili nekim predmetom poput drške noža, batom i sl.
  4. Nakon par minuta izvadite papar i češnjak. Oni nam služe kako bi aromatizirali ulje.
  5. Dodajte rezance i pržite ih 5-7 minuta, odnosno dok ne omekšaju i poprime aromu začina.

 

SERVIRANJE
  1. Na tanjur izvadite rezance na koje ste stavili dvije žlice umaka.
  2. Poslužite uz naribani tvrdi sir po želji.
  3. Poslužite kao predjelo ili glavno jelo.

 

Dobar tek!