ZAPEČENI BRIE SIR SA SMOKVAMA

ZAPEČENI BRIE SIR SA SMOKVAMA

Što znate o brie siru? To je najpoznatiji Francuski sir i jedan od najvećih svjetskih sireva. Proizvodi se u pokrajini Seine-et-Marne. Karakterizira ga bijela, plemenita plijesan, jestiva kora i mekana, kremasta unutrašnjost.   Brie sir se stoljećima proizvodi po... read more >>
DŽEM OD RAJČICA

DŽEM OD RAJČICA

Ako se dosada niste susreli s ovim džemom, zvučat će vam neobično. Zar ne? No, znate li da je rajčica voće? E, pa, zašto je onda ne spremiti u nekoj slatkoj varijanti.   Ovaj džem je kombinacija slatke rajčice iza koje se razvijaju predivni začini, uz dozu čilija.... read more >>
PARADIŽOT S KREMOM OD VANILIJE I ČOKOLADE

PARADIŽOT S KREMOM OD VANILIJE I ČOKOLADE

Paradižot je starinska poslastica od jaja, šećera i mlijeka. Radile su ga naše mame i bake. Sigurno ste ga jeli u djetinjstvu. Paradižot je poznat diljem svijeta. Francuzi ga zovu les œufs à la neige (snježna jaja), a Englezi floating island (plutajući otoci).   Ova... read more >>
TART SA ZAPEČENIM SMOKVAMA, MASCARPONE-OM I MEDOM

TART SA ZAPEČENIM SMOKVAMA, MASCARPONE-OM I MEDOM

Smokva je namirnica koje me u svakom smislu riječi potpuno fascinira. Nosi titulu kraljice voća iako je, u biti, smokva cvijet. Znate li da je stablo smokve bila prva biljka koju je čovjek uzgajao? Smokva se kao namirnica koristi nekoliko tisuća godina i još uvijek je... read more >>
BANANA BREAD ILI KRUH OD BANANE SA ŽITARICAMA

BANANA BREAD ILI KRUH OD BANANE SA ŽITARICAMA

Banana bread, odnosno kruh od banane je već dugi niz godina na popisu popularnih slatkih “kruhova”. Početkom 20.-og stoljeća se nalazio u skoro svakoj američkog kuharici, a danas je poznat širom svijeta.   Njegova priprema vam neće oduzeti puno vremena,... read more >>
ROŽATA

ROŽATA

Rožata je tradicionalni dalmatinski puding. U Dubrovniku je zovu rozata, tamo je obogaćena  likerom od ruže- rozalinom. Prvi zapis o rožati seže još iz doba Mletaka.   Po svom sastavu i načinu pripreme se ne razlikuje previše od creme caramele ili flana. Mogli bismo... read more >>