Pops pite s perecima i punjenjem od borovnica i kupina su najslađe male pite na svijetu. Toliko su slatke da su u obliku popsa, iako su u biti prave pite, samo malene.

 

Tijesto pops pita je rađeno od pereca, a nadjev od borovnica i kupina. Na prvu vam se može činiti da se radi o popriličnim kontrastima i da prevladava slano-slatka komponenta, ali zaista ne. Pereci se osjete, ali ne dominiraju. Slatkasto kiselkaste note iz nadjeva se tako lijepo nadovezuju na perece i prhko tijesto. Idealno!

 

Ako pops pite želite raditi bez pereca (a bila bi šteta, vjerujte mi), tada ih zamijenite s jednakom količinom glatkog brašna.

 

Nadjev možete kombinirati po željama. Ja sam koristila borovnice i kupine jer ih imam svježe. No, ovo tijesto se divno slaže s jabukama i cimetom ili s dulce de lechem. Zaista, možete ga nadjenuti s čim god želite.

 

 

POPS PITE S PERECIMA I PUNJENJEM OD BOROVNICA I KUPINA

SASTOJCI
ZA 15 POPS PITA PROMJERA 8 CM

TIJESTO

  • 125 g pereca
  • 125 g glatkog brašna
  • 125 g maslaca, hladan
  • 1 jaja L veličine
  • 50 – 70 ml hladne vode

NADJEV

  • 125 g borovnica
  • 85 g kupina
  • 50 g šećera
  • 50 ml vode
  • 2 žličice gustina (škrobno brašno)
  • žličica svježe cijeđenog soka limuna

DODATNO

  • jaje za premazivanje
  • šećer za posipanje, po želji
  • štapići
PRIPREMA

TIJESTO

  1. Perece usitnite u sjeckalici dok ne budu skroz sitne teksture. Dodajte im brašno i promiješajte. Sada maslac (bitno da bude hladan) iskidajte na tanje fete. Maslac sada dodajte smjesi usitnjenih pereca i brašna. Vrhovima prstiju ili u jačoj sjeckalici izradite tijesto tako da maslac utrljate u brašno. Tijesto vam treba izgledati nalik pijesku. Ako koristite sjeckalicu, tada je dovoljno nekoliko puta propulsirati na najjačoj brzini.
  2. Tijestu dodajte jaje koje ste prethodno lagano umutili. Dodajte vodu i zamijesite tijesto.
  3. Tijesto će biti ljepljivo, nemojte mu dodavati više brašna. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku na pola sata da se odmori.

Za to vrijeme pripremite nadjev od voća.

NADJEV

  1. Borovnice i kupine operite i posušite. Dodajte im šećer, sok limuna, vodu i gustin. Sve promiješajte pa stavite kuhati na srednje jaku vatru. nadjev vam treba biti gust i kompaktan, kuhajte uz miješanje do željene gustoće, oko 15-ak minuta.
  2. Prebacite u čistu posudu i ostavite da se prohladi.

IZRADA

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje. Svaki lim obložite papirom za pečenje.
  2. Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje ili na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi. Neka vam debljina tijesta bude 2 – 3 mm. Tijesto će biti podatno za valjanje. Ako vam se lijepi možete ga malo pobrašniti ili ga razvaljati izmežu dva papira za pečenje.
  3. Izrezivačem za tijesto ili rubom čaše utisnite oblike. Na jedan utisnuti krug postavite nadjev (u sredini), jedna do dvije žličice je dovoljna.
  4. Sada na dno tijesta postavite štapić, lagano ga utisnite. Dovoljno je da vam štapić prekrije dva cm tijesta.
  5. Nadjeveno tijesto s utisnutim štapićem preklopite drugim tijestom. Rubove utisnite vilicom. Vrh tijesta zarežite oštrim nožem na nekoliko mjesta (možete napraviti i znak X).
  6. Pops pite oprezno prebacite na pripremljen lim za pečenje pa ih premažite razmućenim jajem i pospite šećerom, po želji.
  7. Pecite 13- 17 minuta, odnosno dok vam pops pite ne porumene.
  8. Ohladite na rešetki za hlađenje prije posluživanja.

 

 

Dobar tek!