Jesen mi je najdraže godišnje doba. Obožavam te njegove boje, mirise i plodove. Već sam pisala kako duboko vjerujem da nas godišnje doba u kojem smo rođeni na poseban način privlači. E pa, ja sam dočekala svoje. Jesen je konačno zamrisala i na blogu. Sreća!

 

 

Koji je vaš sinonim za jesenske recepte? Ja bih na prvom mjestu izdvojila pite. Iako pite radim kroz cijelu godinu, nekako mi najviše pašu u jesen. Pogotovo kad su rađene od orašastih plodova. Prhko tijesto, orašasti plodovi u slatkom nadjevu i mirisi vanilije…cimeta… toplih oraha… jednostavno savršeno.

 

 

Jeste li probali pitu od pekan oraha? Ako niste, ne znate što ste propustili. Vjerujte mi! Pita od pekan oraha je moja omiljena pita. Bilo je i vrjeme da se nađe na blogu. Ovaj recept je čisto obožavanje.

 

 

Osim izrade tijesta, koje vam može oduzeti malo vremena jer ga trebate u dva navrata ohladiti, ostatak recepta je toliko jednostavan da ćete se iznenaditi.

 

 

PITA OD PEKAN ORAHA

SASTOJCI

TIJESTO

  • 250 g brašna
  • 90 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca
  • prstohvat soli
  • žličica arome vanilije
  • 1 jaje L veličine
  • 15 g bademovog brašna (može i bez)

NADJEV

  • 180 g pekan oraha
  • 115 g meda
  • 3 jaja M veličine
  • 85 g smeđeg šećera
  • 60 g maslaca
  • 1 žličica arome vanilije
  • prstohvat soli
  • cimet i đumbir- po želji

DODATNO

  • vrhnje za šlag za posluživanje, po želji
PRIRPEMA

IZRADA TIJESTA

  1. U posudu stavite brašno, šećer u prahu, sol, i mljevene bademe. Promiješajte sve suhe sastojke. Po želji dodajte neki od začina.
  2. Maslac vam treba biti hladan. Iskidajte ga na kockice ili listiće pa ga dodajte brašnu i ostalim sastojcima.
  3. Prstima mrvite smjesu dok vam ne postane nalik pjesku. Pazite da vam ne ostanu komadi maslaca. Također, nastojte ovo napraviti brzo kako vi vam maslac ostao hladan.
  4. Tijesto prebacite na papir za pečenje ili prozirnu foliju, oblikujte u kuglu ili valjak i zamotajte. Ohladite u hladnjaku na pola sata.

OBLIKOVANJE TIJESTA

  1. Pripremite okrugli kalup promjera 24 cm. Tijesto izvadite iz hladnjaka. Ostavite ga na papiru za pečenje ili ga prebacite na radnu podlogu. Lagano pobrašnite papir ili podlogu i tijesto.
  2. Tijesto razvaljajte prema obliku kalupa na debljinu približno 5 milimetara. pazite da vam rubovi ne budu pretanki.
  3. Pomoću valjka ga prebacite na kalup te ga pomoću prstiju utisnite. Ako vam rubovi prelaze rub kalup porubite ih nožem kako bi vam rub bio uredan. Ako vam tijesto negdje pukne samo ga “zakrpajte” s viškom koji vam je ostao.
  4. Vrhovima prstiju možete napraviti rebrasti rub. To ćete napraviti tako da jednim prstom lagano gurnete tijesto prema vani, a drugim prema unutra. Ponavljajte istu radnju dok ne obrubite cijelu pitu.
  5. Kalup s tijestom spremite u zamrzivač na pola sata.

PRIPREMA NADJEVA

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  2. Izvadite tijesto iz zamrzivača i posložite pekan orahe unutar tijesta.
  3.  Maslac rastopite i malo prohladite.
  4. U zasebnu zdjelu stavite sve ostale sastojke (jaja, med, šećer i začine). Dodajte rastopljeni maslac pa pjenjačom sve izradite dok se ne poveže.
  5. Nadjev prelijte preko pekan oraha.

PEČENJE

  1. Rub pite prekrijte folijom kako vam ne bi izgorio.
  2. Pitu pecite 40- 45 minuta. Nakon 25 minuta skinite foliju s rubova pite i vratite je u pećnicu dok rubovi ne poprime lijepu rumenu boju.
  3. Ohladite je prije posluživanja. Poslužite je uz tučeno vrhnje ili kuglicu sladoleda.

 

Dobar tek!