Ako volite peciva tada će vam ovi pereci biti na listi omiljenih. Izvana su hrskavi, a iznutra mekani i pre ukusni. Ono što volim kod njih je to da su relativno brzo gotovi, pa kad ih se zaželimo ili nam gosti dolaze, za tren su spremni.

 

Ja ih poslužujem uz sve, doslovno! Narežite malo sira i stavite koju maslinu na stol, poslužite ih uz razne dip-ove, namaze i slično. Možete ih, također jesti same. Ništa im ne fali, vjerujte mi. Ja sam ih poslužila s namazom od čvaraka, kombinacija mi je super!

 

Od svih recepata za perece, ovo mi je definitivno najbolji koji sam probala. Nadam se da će vam se svidjeti jednako koliko i meni.

 PERECI

SASTOJCI

ZA TIJESTO

  • 300 g glatkog brašna
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica soli
  • 120 ml mlijeka
  • 100 ml vode

ZA KUPKU

  • 300 ml vode
  • 2 žličice sode bikarbone

ZA POSIPANJE

  • 2 prstohvata krupne morske soli

ZA PREMAZIVANJE

  • 25 g maslaca

 

PRIPREMA
  1. U zdjelu stavite brašno, kvasac, šećer i sol. Promješajte sastojske.
  2. Vodu i mlijeko ugrijte tako da budu mlaki pa ih dodajte brašnu.
  3. Rukom, drvenom kuhačom ili nastavkom za tijesto povežite tijesto u kompaktnu smjesu.
  4. Pobrašnite radnu podlogu pa tijesto prebacite na nju i zamijesite ga. Ako vam se lijepi, dodajte malo brašna.
  5. Tijesto formirajte u kuglu, odložite ga u čistu zdjelu i pokrijte kuhinjskom krpom. Neka vam tako odstoji sat vremena, odnosno dok se ne udvostruči.
  6. Za to vrijeme pripremite dva lima za pečenje, na svaki stavite papir za pečenje. Zatim pećnicu ugrijte na 220 stupnjeva.
  7. Ugrijte 300 mililitara vode za kupku, dodajte joj 2 žličice sode bikarbone, dobro promiješajte kako bi se soda otopila pa pustite da se malo ohladi. Kupka treba biti topla, ne vruća. Vodu i sodu prebacite u pleh ili vatrostalnu zdjelu.
  8. Maslac za premazivanje rastopite na vatri pa stavite po strani kako bi vam se malo ohladio.
  9. Kada se tijesto udvostručilo, prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu, kratko ga premijesite pa ga iskidajte na 8 jednakih dijelova.
  10. Svaki dio bi vam trebao težiti otprilike 70 grama.
  11. Uzmite jedan komad tijesta, razvucite ga na dužinu 50-60 cm tako da rukama tijesto rolate gore – dolje po radnoj plohi. Kako se tijesto bude rolalo, tako ruke lagano razdvajate prema krajevima. Najlakše ćete razvući tijesto ako su vam ruke vlažne (ne mokre).
  12. Razvučeno tijesto stavite u oblik slova U, dva puta zarolajte vrhove  (imate prikaz na slici) pa ih prebacite kako bi dobili oblik pereca.
  13. Formirani perec stavite u kupku od vode i sode (cijeli treba biti u vodi). Kada ga pomičete, primite ga za dio na kojem su vrhovi spojeni kako se ne bi razdvojili.
  14. Neka vam bude u vodi 2 minute. Zatim ga oprezno prebacite na lim za pečenje.
  15. Složite 4 pereca na jedan lim, napravite razmak između svakoga jer će u pečenju narasti. Pospite ih krupnom morskom soli pa ih stavite peći.
  16. Perece pecite 7- 8 minuta na 220 stupnjeva, odnosno dok ne poprime lijepu zlatno – smeđu boju.
  17. Tek ispečene perece premažite rastopljenim maslacem i pustite da se malo ohlade prije posluživanja.

 

Dobar tek!