Pavlova mi je jedna od najdivnijih torti svih vremena. Tako je prozračna i lagana, a opet je možete nadopunjavat okusima i potpuno joj mijenjati oblike. Beze koru možete oblikovati na tisuće načina, možete raditi jednu ili dvije kore. Možete raditi mini Pavlove ili jednu veliku tortu.

 

Ova torta je dobila ime po ruskoj balerini Ani Pavlovoj. Nastala je za vrijeme njene turnje po Australiji. Orginalna Pavlova se sastoji od beze kore, šlaga i svježeg voća. Recept za Pavlovu sa šlagom i šumskim voćem već imam na blogu. Ako vas zanima kako takva izgleda, kliknite ovdje.

 

Danas sam radila Pavlovu s lemon curd-om ili kremom od limuna. O ovoj kremi sam već pisala pri samim početcima bloga. Pa, samo da ponovim – Lemon curd je predivan, nježno kremasti namaz od limuna. Potječe iz Engleske gdje se krajem 19. i početkom 20. stoljeća tradicionalno služio uz popodnevni čaj. Riječ curd nema prijevod u hrvatskom jeziku. Nije marmelada, nije ni puding, nego je svilenkasta krema citrusnog okusa.

 

Spoj beze kore i citrusne kreme mi je bio današnja inspiracija uz popodnevni čaj. Pavlovoj sam dodala jos samo malo šlaga i svježe borovnice. Ovo je pravo osvježenje na tanjaru.

 

PAVLOVA S LEMON CURD (KREMOM OD LIMUNA) I SVJEŽIM BOROVNICAMA

SASTOJCI

SASTOJCI ZA BEZE KORU

  • 3 bjelanjka (120 grama)
  • prstohbvat soli
  • 175 g šećera
  • 2 žličice škrobnog brašna
  • 1 žličica jabučnog octa

SASTOJCI ZA LEMON CURD

  • 1 žumanjak (20 grama)
  • 1 cijelo jaje L veličine
  • 85 g šećera
  • 60 ml svježeg soka od limuna (1-2 limuna)
  • naribana korica pola limuna
  • prstohvat soli
  • 60 g maslaca
  • 1 žličica gustina po želji

DODATNO

  • 50 ml vrhnja za šlag
  • 100 g svježih borovnica
PRIPREMA

BEZE KORA

  1. Pećnicu ugrijte na 130 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji ćete postaviti papir za pečenje kojem ste nacrtali krug promjera 20-ak centimetara. Neka vam nacrtani dio bude s donje strane papira (ali da bude vidljiv kada postavite papir na lim).
  2. Bjelanjke tucite mikserom počevši od najsporije brzine do najbrže. Mikser vrtite u smjeru kazaljke na satu kako bi bjelanjci bili što prozračniji. Kada bjelanjci poprime oblik oblaka, ali još uvijek nisu čvrsti, dodajte šećer iz tri intervala uz stalno miksanje.
  3. Bjelanjci su gotovi kada među prstima više ne osjetimo šećer. Za ovo će vam trebati otprilike 4-5 minuta miksanja nakon što ste dodali šećer.
  4. Tučenim bjelanjcima i šećeru dodajte 2 žličice škrobnog brašna i žličicu octa. Špatulom sve sjedinite. Za ovaj korak ne koristite mikser.
  5. Bjelanjke izvadite špatulom na papir za pečenje pazeći da ne prijeđete nacrtani rub. Zagladite rub beze kore tako da vrhom špatule prođete od dna prema gore. Ovo napravite po cijelom rubu beze kore.
  6. Špatulom možete napraviti laganu udubnu na vrhu kako bi vam krema ljepše “sjela”. Ja je nisam radila.
  7. Beze koru pecite 1 sat 1 30 minuta, potom ugasite pećnicu, malo odškrinite vrata (ja postavim drvenu kuhinjsku žlicu) te ostavite koru jos najmanje dva sata u ugašenoj pećnici ili preko noći.
  8. Ohlađenu koru oprezno maknite s papira i postavite na pladanj za posluživanje.

LEMON CURD

  1. Žumanjak, jaje i šećer stavite kuhati na paru. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom.
  2. Kada vam smjesa posvjetli, postane pjenasta i poveča svoj volumen, dodajte sok i koricu limuna. Ako ne volite kiselije okuse tada smanjite količinu korice i soka od limuna.
  3. Dobro sjedinite pa dodajte maslac iskidan na komadiće.
  4. Miješajte cijelo vrijeme pjanjačom kako bi se maslac povezao s ostatkom kreme.
  5. Lemon curd bi trebao biti gotov. Po želji možete dodati žličicu gustina i dobro ga umiješati kako bi se krema dodatno zgusnila. Ovo možete provjeriti i na način da dio kreme stavite na kuhaču te prstom prođite po sredini. Ako se krema ne vraća i razmak ostane vidljiv, curd je gotov!
  6. Lemon curd prebacite u staklenku i pustite da se ohladi.
  7. Ostatak lemon curda spremite u hladnjak i potrošite unutar 15 dana.

SLAGANJE

  1. Pavlovu je nabolje slagati netom prije posuživanja.
  2. Na pladanj za posluživanje postavite beze koru. Stucite šlag (neka ne bude pre čvrst radi lakšeg nanošenja) i postavite ga na vrh Pavlove. Sada dodajte lemon curd na vrh. Možete dodati manje ili više, po želji.
  3. Na kraju sve ukrasite svježim borovnicama.

 

Dobar tek!