Parmigiana je složenac od patliđana. Jelo je poteklo iz Italije, a svaka regija ga sprema na svoj način. Ipak, parmigiana sa Sicilije se smatra originalnim receptom. Ovo jelo možete poslužiti kao predjelo, samostalno jelo ili dodatak mesu. Za složenac vam treba patliđan, umak od rajčica i parmezan. Jako je jednostavan i jako ukusan.

 

 

Parmigianu možete raditi i s tikvicama, možete kombinirati različite sireve i začine. Ja sam došla do svojeg savršenog omjera. Koristim dvije vrste sira, grana padano i bijeli cheddar, cijeli složenac pospem naribanim sirom, bosiljkom i krušnim mrvicama, a začine stavljam samo u umak od rajčica.

 

 

 

PARMIGIANA

SASTOJCI

  • 1 kg patliđana ( 2 veća komada)
  • 500 ml pelata (sjeckanih na komadiće)
  • 100 g grana padana ili ribanca
  • 100 g bijelog cheddara ili dugog mekog sira ( gauda, podravec)
  • 100 ml maslinovog ulja (50 ml za premazivanje patliđana i 50 ml za umak od rajčica)
  • 1 manja glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 žlice sjeckanog bosiljka, svježi ili suhi (jedna žličica za umak i jedna za posip)
  • 1 žličica šećera
  • žličica soli
  • pola žličice kajenskog para
  • 2 žlice krušnih mrvica

 

PRIPREMA

  1. Prvo ćemo napraviti umak od rajčica.
  2. Luk iskidajte na sitne komade pa ga popržite na malo maslinovog ulja. Kada postane staklast ulijte pelate, dodajte češnjeve češnjaka (u komadu) i začine (šećer, sol, kajenski papar i jednu žličicu bosiljka). Kuhajte pola sata na umjerenoj vatri uz povremeno miješanje. Po potrebi dosolite. Nakon pola sata ugasite, maknite s vatre, pustite malo da odstoji pa dodajte 50 ml maslinovog ulja.
  3. U međuvremenu pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva.
  4. Patliđane operite, odstranite dio na kojem je stapka pa ih izrežite na fete debljine 3-4 centimetra. Ja ostavljam koru na patliđanima, ali vi je možete oguliti ako vam smeta.
  5. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje, fete patliđana premažite maslinovim uljem pa ih posložite na lim.
  6. Pecite ih 30 minuta.
  7. Naribajte obje vrste sira.
  8. Trećinu sira odvojite, dodajte mu žlicu bosiljka i dvije žlice krušnih mrvica.

SLAGANJE

  1. Na dno vatrostalne posude stavite malo umaka od rajčica pa ga razmažite po dnu.
  2. Posložite fete patliđana, zalijte umakom i pospite sirom. Ponovite isto (patliđani, umak i sir).
  3. Treći red patliđana podlijte umakom i pospite mješavinom sira, bosiljka i krušnih mrvica.
  4. Pecite 35-40 minuta.

 

Dobar tek!