Kada bi trebala opisati ovu tortu, rekla bih da je napravljena od slojeva čistog užitka. Ako volite mille- feuille, Napoleon tortu ćete obožavati. Ova ruska verzija lisnatog tijesta i predivne kreme od vanilije je zaista posebna.

 

 

Torta se sastoji od 12 slojeva lisnatog tijesta koje se lista na još mnogo zasebnih listova, od tuda i naziv tisuće listića. Kore se jako brzo naprave i tako se lagano valjaju. Za njihovu pripremu vam ne treba posebna vještina, samo ćete trebati odvojiti malo vremena da ih sve redom ispečete. Ali, vjerujte mi, za ovu tortu se isplati izdvojiti sve vrijeme koje ona traži. Na slikama ispod imate korake valjanja tijesta.

 

 

Slastičarska krema je jedna od najomiljenijih krema, ujedno i moja najdraža krema. Za ovu krema vam trebaju žumanjci, mlijeko, šećer, vanilija i škrobno brašno. Savjetujem da koristite mahunu vanilije umjesto arome ili vanilin šećera. Sjemenke iz mahune će divno naglasiti cijelu notu koja nosi ovu kremu.

 

 

Vjerujem da će vas ova torta oduševiti svakim svojim dijelom i da ćete je uvrstiti u popis omiljenih torti.

NAPOLEON TORTA

SASTOJCI

KORE

  • 700 g glatkog brašna
  • 400 g maslaca
  • 7 g soli (jedna žličica)
  • 2 jaja L veličine
  • 25 g (3 žlice) votke
  • 210 g hladne vode

KREMA

  • 12 žumanjaka
  • 375 g šećera
  • 150 g gustina (škrobno brašno)
  • 1,5 l mlijeka
  • 2 mahune vanilije
PRIPREMA

IZRADA KORA

  1.  U posudu stavite brašno pa mu dodajte hladni maslac iskidan na kockice pa ga rukama utrljajte sve dok ne dobijete smjesu nalik pijesku i dok se svi komadi maslaca ne povežu s brašnom.
  2. Brašnu i maslacu sada dodajte razmućena jaja, sol i votku. Rukama ili nastavkom za tijesto izradite tijesto dok se sve ne poveže. Dodajte hladnu vodu (neka vam bude što hladnija) pa izradite kompaktno tijesto.
  3. Tijesto podijelite u 12 jednakih dijelova (115-120 g po komadu). Svaki komad zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na sat vremena kako bi se tijesto odmorilo.

ZA TO VRIJEME NAPRAVITE KREMU

  1.  Mlijeko ulijte u lonac s debljim dnom. Dodajte mu sjemenke vanilije pa ga ugrijte do vrenja. Mlijeko maknite s vatre i ostavite po strani.
  2. U veću posudu otpornu na toplinu stavite žumanjke. Dodajte im šećer pa ih kratko izmiješajte pjenjačom. Dovoljno je da se smjesa poveže. Dodate gustin (škrobno brašno) pa ponovite isto.
  3. Mlijeko u jako tankom mlazu dodajte smjesi sa žumanjcima miješajući pjenjačom cijelo vrijeme. Ovako će se žumanjci temperirati i neće imati grudice u kremi.
  4. Kada ste sve mlijeko ulili, kremu prebacite u lonac na srednje jaku vatru. Cijelo vrijeme miješajte pjenjačom.
  5. Kada se krema krene stiskati (nakon par minuta miješanja) maknite je s vatre i nastavite je miješati pjenjačom.
  6. Primijetit ćete da je krema poprimila čvršću teksturu.
  7. Kremu izlijte u čistu padelu i prekrijte je prozirnom folijom. Ostavite je na sobnoj temperaturi dok s ne ohladi.
  8. Prije korištenja kremu prebacite u posudu i izmiksajte je mikserom.

VALJANJE I PEČENJE KORA

  1. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite dva lima za pečenje na kojima ćete peći kore.
  2. Na pobrašnjenoj radnoj podlozi razvaljate koru koju ste izvadili iz hladnjaka. Razvaljajte je što tanje. Kore su jako rastezljive i lijepo se valjaju tako da ćete ih s lakoćom razvaljati. Koru prebacite na stražnju stranu lima za pečenje. Možete i na njemu valjati ako vam je tako lakše, samo ga pobrašnite prije.
  3. Na koru postavite kalup promjera 22 centimetra. Ja sam koristila tanjur. Oštrim nožem obrubite kalup (tanjur). Sada ćete dobiti okruglu koru i rubove od tijesta. Vilicom izbodite na više mjesta koru jer će se u protivnom napuhati u pečenju. Kora vam treba za slojeve na torti, a usitnjenim tijestom od rubova ćete je ukrasiti.
  4. Lim stavite peći 8-12 minuta, odnosno dok ne primijetite da vam je kora poprimila laganu rumenu boju.
  5. Isto ponovite s preostalim korama. Na slikama ispod imate korake pečenja.

SLAGANJE

  1. Na pladanj za posluživanje postavite prvu koru. Na nju postavite tanki sloj kreme, dovoljno da koru premažete.
  2. Postavite drugu koru i ponovo je premažite kremom. Ponavljajte sve dok ne dođete do zadnje kore.
  3. Kada ste postavili zadnju koru, preostalom kremom premažite cijelu tortu.
  4. Komade tijesta od rubova stavite u sjeckalicu pa ih usitnite.
  5. Dobivenim mrvicama obložite tortu.
  6. Tortu ohladite u hladnjaku preko noći.

 

 

Dobar tek!