Prosinac mi je najdraži mjesec za izradu keksića. Jer nema ništa ljepše od mirisa toplih keksića i aromatičnih začina u hladnim zimskim danima. Keksići jednostavno ispune dom nekom posebnom toplinom. Podsjete nas na djetinjstvo, na kuhinju prepunu brašna i cijelu obitelj koja ih izrađuje. Oni bude i stvaraju predivne uspomene, zar ne?

 

 

Do Božića je ostalo još malo i sada je idealno vrijeme da započnete s pripremom vaših omiljenih. Osim na blagdanskom stolu, keksići su predivan poklon. Sve što trebate napraviti je da vaše omiljene keksiće složite u kutiju. Možete koristiti metalnu za kekse, ukrasnu kartonsku ili je sami izraditi. Također, keksiće možete posložiti tako da svaku vrstu stavite u zasebne prozirne vrećice ili ih, kao i ja možete posložiti na papir kojim ste obložili vašu kutiju. Neka vam papir bude dovoljno velik kako bi keksiće i prekrili s njim. Neke možete vezati prigodnim trakicama i tako dodatno ukrasiti vašu kutiju.

 

Ja sam u svoju božićnu kutiju stavila najomiljenije blagdanske keksiće i napisala vam recept za svake. U kutiji možete pronaći linzere, gingerbread čovječuljke, speculase, shortbread (prhke) keksiće i tradicionalne medenjake s utisnutim orahom.

 

 

 

NAJSLAĐA BOŽIĆNA KUTIJA S OMILJENIM KEKSIMA

LINZERI

SASTOJCI
  • 225 g maslaca sobne temperature
  • 100 g šećera u prahu
  • 150 g mljevenih badema ili lješnjaka
  • 1 jaje L veličine
  • 5 g cimeta
  • 5 g vanilin šećera
  • 2 g soli
  • 250 g glatkog brašna
PRIPREMA
  1. Maslac sobne temperature i šećer pjenasto izradite. Dodajte jaje pa nastavite miksati dok se sve ne poveže.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, bademe ili lješnjake, cimet, vanilin šećer i sol. Dodajte smjesi maslaca, šećera i jaja.
    Izradite tijesto. Bit će ljepljivo.
  3. Tijesto prebacite u prozirnu foliju i obložite ga. Spremite u hladnjak na sat vremena da se stisne.
  4. Sada pećnicu upalite na 180 stupnjeva i pripremite tri lima za pečenje koje ste obložili papirima za pečenje.
  5. Nakon što je odmorilo, tijesto razvaljate na debljinu oko 3 milimetra. Kalupićima za linzere utisnite jednak broj punih oblika i onih s prazninom u sredini.
  6. Pecite 7-11 minuta, odnosno dok vam rub keksića ne krene poprimati rumenu boju. Pazite da vam ostanu svijetli i dalje.
  7. Keksiće ohladite na rešetki za hlađenje.
  8. Keksiće s rupicama u sredini pospite šećerom u prahu. Keksiće koji su punog oblika okrenite obrnuto od pečenja te na donju stranu po sredini postavite pola žličice marmelade. Poklopite s keksićem koji ste već posuli šećerom u prahu.
  9. Gotove linzere spremite u kutiju za kekse i potrošite unutar 14 dana.

 

GINGERBREAD ČOVJEČULJCI

SASTOJCI
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 150 g smeđeg šećera
  • 140 g meda
  • 1 jaje L veličine
  • 1 žličica arome vanilije
  • 400 g glatkog pšeničnog brašna
  • 1 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 2 žličice začina za medenjake
PRIPREMA
  1. Mikserom izradite jaje i obje vrste šećera.
  2. Dodajte im rastopljeni i prohlađeni med i aromu vanilije. Sve dobro promiješajte.
  3. Sada dodajte maslac sobne temperature i sve dobro izradite.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine za medenjake.
  5. Postepeno dodajte brašno smjesi jaja, maslaca i šećera uz stalno miješanje.
  6. Dobiveno tijesto oblikujte u dvije kugle, svaku zamotajte u prozirnu foliju i odložite u hladnjak na najmanje tri sata kako bi se tijesto dovoljno stislo.
  7. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje na koji ste postavili papir za pečenje.
  8. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj podlozi na debljinu 3 milimetra pa utisnite kalupiće željenih oblika. Oprezno ih prebacite na lim za pečenje i pecite 7-11 minuta, odnosno dok ne porumene.
  9. Keksići vam trebaju biti mekani nakon pečenja. Pustite da se ohlade pa ih ukrasite glazurom po želji.
  10. Keksiće spremite u kutiju za kekse i potrošite unutar 14 dana. Gingerbread keksići su najukusniji nakon nekoliko dana.

 

SPECULAS

SASTOJCI
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 250 g smeđeg šećera
  • 1 veliko jaje
  • 14 g cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog klinčića
  • 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • 450 g glatkog brašna
  • 20 g mlijeka
PRIPREMA
  1. Maslac sobne temeprature pjenasto izradite sa smeđim šećerom. Dodajte jaje pa sve povežite.
  2. U zasebnu posudu pomiješajte brašno, cimet, klinčić i muškatni oraščić pa sve dodajte smjesi s maslacem.
  3. Sada dodajte 20 g mlijeka pa izradite tijesto. Tijesto će biti ljepljivo.
  4. Prebacite ga u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na dva sata.
  5. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva, pripremite lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje.
  6. Na pobrašnjenoj radnoj podlozi ili papiru za pečenje razvaljajte tijesto na debljinu 3 milimetra.
  7. Pomoću kalupića iskidajte komade po želji.
  8. Pecite 7-12 minuta, odnosno dok vam keksići lagano ne porumene.
  9. Gotove keksiće spremite u kutiju za kekse i potrošite unutar 14 dana.

 

SHORTBREAD

SASTOJCI
  • 225 g maslaca sobne temperature
  • 115 g šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije
  • 30 g žumanjaka (2 žumanjka jaja S veličine)
  • 320 g glatkog brašna
  • prstohvat soli

GLAZURA

  • 250 g šećera u prahu
  • 1-2 žlice mlijeka
PRIPREMA
  1. Maslac i šećer pjenasto izradite. Dodajte im žumanjke i mikserom sve povežite. Dodajte aromu vanilije i sol.
  2. Sada smjesi dodajte brašno pa sve dobro izradite nastavkom za tijesto.
  3. Tijesto izvadite na prozirnu foliju i omotajte ga pa ga spremite u hladnjak na pola sata kako bi se dodatno stislo.
  4. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva. Na lim za pečenje postavite papir za pečenje.
  5. Tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj radnoj podlozi ili na papiru za pečenje.
  6. Razvaljate ga na debljinu 4-5 milimetara. Kalupićima utisnite željene oblike pa ih pažljivo prebacite na pripremljeni kalup. Preostalo tijesto nanovo razvaljate, utisnite oblike pomoći kalupića i prebacite na pripremljen lim. Ovo ponavljajte dok ne potrošite sve brašno.
  7. Keksiće pecite 7-9 minuta. Pazite da vam ne potamne.
  8. Keksiće ohladite na rešetki za hlađenje prije nego ih ukrasite.
  9. Za glazuru pomiješajte šećer u prahu i mlijeko dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Glazuru stavite u slastičarsku vrećicu, napravite maleni otvor te ukrasite keksiće po želji.

 

TRADICIONALNI MEDENJACI S UTISNUTIM ORASIMA

SASTOJCI
  • 500 g glatkog brašna
  • 2 jaja
  • 150 g meda
  • 150 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta
  • 1/4 žličice anisa
  • 1/4 žličice klinčića

DODATNO

  • polovice oraha
PRIPREMA
  1. Med ugrijte pa pustite da se malo ohladi. Maslac vam treba biti sobne temperature, izvadite ga najmanje 2 sata prije upotrebe iz hladnjaka.
  2. Brašno prosijte pa mu dodajte šećer, sodu bikarbonu i začine. Pomiješajte sve.
  3. Sada brašnu dodajte omekšali maslac, med i razmućena jaja pa zamijesite tijesto.
  4. Tijesto prekrijte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na nekoliko sati.
  5. Pećnicu ugrijte na 180 stupnjeva, a lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  6. Neka vam svaka kuglica iznosi oko 20 g. Rukama oblikujte kuglice i postavite ih na lim obložen papirom.
  7. Napravite razmak između kuglica kako se prilikom pečenja ne bi spojile (narasti će).
  8. Na posložene kuglice, po želji,  utisnite polovicu oraha ili cijeli badem.
  9. Pecite 10 minuta ili dok ne vidite da su medenjaci porimili rumenu boju.
  10. Gotovi medenjaci će biti mekani, hlađenjem će se malo stisnuti.
  11. Medenjake spremite u kutiju za kekse. Potrošite ih unutar 14 dana.

 

Dobar tek!