Crumble, odnosno mrvičasti kolač je jedan od najjednostavnijih i najbržih kolača za koje znam.

 

Ja ga volim napraviti ujutro, kada se djeca probude da ih dočeka mekani kolač i kuhinja prepuna mirisa. Želim da djetinjstvo pamte po mirisima naših jutara. Ovaj crumble kolač mi je idealan za brzi, mirisni doručak iz pećnice. Za pola sada je sve gotovo!

 

Vole ga sva djeca, sigurno! Pogotovo onaj gornji, mrvičasti dio. Moja djeca “ukradu” taj dio kolača kad god okrenem glavu pod izlikom da je Bali pojeo mrvice. Bali je naš pas koji je, uz nas, htio ili ne, postao veliki gurman. Iako je gurman, nije kradljivac hrskavih mrvica sa stola. Tako da moj kolač uglavnom bude na rupe ili samo s donjim dijelom. Rekla bi Kiara da je to crumble kolač bez crumble-a.

Ukusan je i tako. Probajte!

NAJBOLJI CRUMBLE (MRVIČASTI) KOLAČ

SASTOJCI

ZA TIJESTO

  • 1 jaje
  • 125 ml mlijeka
  • 2 žličice arome vanilije
  • 2 žlice ulja
  • 200 g glatkog brašna
  • 115 g šećera
  • pola žličice soli
  • 2,5 žličice praška za pecivo

ZA MRVICE

  • 300 g glatkog brašna
  • 180 g smeđeg šećera
  • 1,5 žličica cimeta, po želji
  • 225 g otopljenog maslaca

DODATNO

  • šećer u prahu
PRIPREMA

TIJESTO

  1. Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva.
  2. Lim za pečenje dimenzija 25 x 20 centimetara ili sličnih dimenzija obložite papirom za pečenje.
  3. U jednu posudu stavite sve suhe sastojke ( brašno, šećer, sol i prašak).
  4. U drugu posudu pomiješajte sve mokre sastojke (jaje, mlijeko, ulje i vaniliju).
  5. Suhe sastojke prebacite u mokre i mikserom sve kratko povežite.
  6. Tijesto ravnomjerno rasporedite po limu za pečenje.

MRVICE

  1. U posudi pomiješajte brašno, šećer, cimet i otopljeni, ohlađeni maslac. Vrhovima prstiju povežite smjesi dok ne postane povezana i mrvičasta.
  2. Pospite je po tijestu i lagano utisnite.
  3. Pecite 20-25 minuta na 160 stupnjeva. Jednom, nakon cca 12 minuta, kolač okrenite tako da strana do stakla bude do kraja pećnice i obrnuto.
  4. Tek pečeni kolač dobro pospite šećerom u prahu.

 

Dobar tek!