Naan je indijski kruh koji je omiljen na istoku ali i u svijetu. Sastoji se od brašna, kvasca, vode, jogurta i malo maslinovog ulja. Tajna izrade naan kruha je u premazivanju maslacem i pečenja na jakoj vatri. Jednom kada ga probate, možete samo tražiti još. Jednostavan je za pripremu i savršen je za kombiniranje s raznim umacima.

Ja sam ovaj put odabrala tzatziki (čitaj zaziki), predivan, osvježavajući grčki umak od jogurta, krastavaca i češnjaka. Tzatziki umak je kao stvoren za ljeto i osvježenje. Grci ga kombiniraju uz razna jela poput girosa, tacosa i sl. Spoj jogurta i krastavca savršeno balansira pikantna jela, možete ga koristiti kao dresing u raznim salatama ili samostalano uz pecivo.

Kombinacija naan kruha i tzatziki umaka je moj savršen ljetni snack. Ovu kombinaciju ne možete ne voljeti. Vjerujte mi, savršena je.

Danas sam imala goste, pladanj s kruhom i umakom je već bio na stolu. Nakon što se skoro sve pojelo upitali su me: ” Jesi ti ovo već slikala?” Srećom, jesam! Al’ više od slika, drago mi je što naan i tzatziki nestanu nakon par minuta serviranja, svaki put.

NAAN KRUH I TZATZIKI UMAK

SASTOJCI ZA NAAN KRUH
  • 250 g glatkog brašna
  • 4 g suhog kvasca (pola vrećice)
  • 1 žlica šećera
  • 60 ml mlake vode
  • prstohvat soli
  • 60 ml jogurta
  • 20 g maslaca za premazivanje
PRIPREMA NAAN KRUHA
  1. U posudi drvenom žlicom izmješajte mlaku vodu, šećer i kvasac. Pustite da odstoji 5 minuta.
  2. Brašnu dodajte prstohvat soli i jogurt pa rukama povežite smjesu. Dodajte kvasac i vodu pa zamijesite tijesto. U dva navrata dodajte po malo brašna prilikom izrade tijesta.
  3. Kada je tijesto izrađeno, nauljite ga malo po vrhu pa posudu u kojoj se tijesto nalazi prekrijte prozirnom folijom.
  4. Neka vam odstoji sat vremena.
  5. Nakon sat vremena tijesto je trebalo narasti dvostruko. Prebacite ga na radnu podlogu i kratko ga premijesite.
  6. Iskidajte 4 jednaka komada (možete i 6 manjih) pa svaki komad tijesta rukama razvucite. Neka vam tijesto bude tanko razvučeno.
  7. Obje strane premažite rastopljenim maslacem. Tavu ugrijte tako da bude vruća pa na nju stavite tijesto. Nakon kratkog vremena, najviše pola minute stvorit će se mjehurići od tijesta. Tada je vrijeme da okrenete naan na drugu stranu još pola minute najviše.
  8. Naan pospite svježe sjeckanim peršinom.

 

SASTOJCI ZA TZATZIKI UMAK
  • 300 ml grčkog jogurta
  • 1 veći krastavac
  • prstohvat soli
  • prstohvat papra
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žlica limunovog soka
  • 1 žličica kopra
PRIPREMA TZATZIKI UMAKA
  1. Krastavac ogulite pa ga naribajte ribežom sa širim zupcima. Posolite i pustite da malo odstoji.
  2. Pomiješajte maslinovo ulje, sok limuna, češnjak koji ste protisnuli, sol i papar. Ako nemate čime protisnuti češnjak, sve sastojke izblendajte u blenderu. Češnjak će se tako dovoljno usitniti.
  3. Smjesu ulja, soka od limuna, češnjaka i začina dodajte jogurtu.
  4. Krastavac dobro iscijedite od vode pa i njega dodajte jogurtu.
  5. Sve dobro promiješajte i dodajte kopar.
  6. Gotovi umak ukrasite s nekoliko kapi maslinovog ulja i koprom.
  7. Prije posluživanja umak ohladite u frižideru.

 

Dobar tek!