Mousse torta od jagoda će vas očarati svojom jednostavnošću. Nježni mousse i žele od jagoda na podlozi od smrvljenih keksa su prava proljetna, osvježavajuća kombinacija.

 

 

Mousse torta se ne peče i iznimno je brza za pripremu. Možete je držati zaleđenu i poslužiti kao sladolednu mousse tortu, tada je samo izvadite pola sata prije posluživanja iz zamrzivača.

 

Mousse tortu od jagoda možete poslužiti za različite događaje. Jednako će se lijepo uklopiti u svečane proslave kao i uz kavu i druženje s prijateljima.

 

Ova mousse torta je moja omiljena mousse poslastica. Možete je poslužiti i u čašama s mrvljenim keksima ili bez njih. Možete nadodati i svježe jagode na vrh.

 

Na vama je da otkrijete omiljenu kombinaciju i da uživate u ovoj osvježavajućoj torti.

 

MOUSSE TORTA OD JAGODA

SASTOJCI

PODLOGA

  • 250 g zobenih keksa (Digestive)
  • 60 g maslaca

MOUSSE OD JAGODA

  • 500 g jagoda
  • 10 g mljevene želatine ili 6 listića
  • 4 – 5 žlica hladne vode
  • 400 ml vrhnja za šlag, hladno
  • 200 g mascarponea
  • 150 g šećera
  • 1 žličica arome vanilije

ŽELE OD JAGODA

  • 400 g jagoda
  • 10 mljevene želatine ili 6 listića
  • 5 žlica hladne vode
  • 30 g šećera
PRIPREMA

PODLOGA

  1. Pripremite okrugli kalup promjera 24 cm s pomičnim obrubom.
  2. Maslac rastopite i ostavite po strani. Kekse usitnite u sjeckalici pa im dodajte rastopljeni maslac, dobro promiješajte.
  3. Kekse i maslac prebacite u kalup pa ih ravnomjerno utisnite po dnu.

MOUSSE OD JAGODE

  1. Jagode usitnite u pire koristeći blender ili sjeckalicu. Potom ih procijedite kroz sito.
  2.  Želatinu pomiješajte s 5 žlica hladne vode i ostavite po strani 10 minuta.
  3. Nakon 10 minuta odvojite 1/4 pirea pa ga dodajte želatini. Posudu u kojoj je želatina s jagodama ugrijte u mikrovalnoj ili na pari toliko dok se želatina otopi (nemojte kuhati).
  4. Želatinu dodajte preostalom pireu od jagoda pa sve promiješajte.
  5.  U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite mascarpone, vrhnje za šlag (hladno), šećer i aromu vanilije. Miksajte dok vam krema ne postane srednje čvrsta (treba biti čvrsta, ali ne kao kad tučete vrhnje za šlag).
  6. Kremi postepeno dodajte pire od jagoda i sve dobro sjedinite špatulom.
  7. Mousse od jagoda stavite na podlogu od keksa i poravnajte površinu.
  8. Spremite u zamrzivač dok ne pripremite preljev od jagoda.

ŽELE OD JAGODA

  1.  Želatini dodajte 5 žlica hladne vode i ostavite po strani da nabubri.
  2. Za to vrijeme usitnite jagode u pire koristeći blender ili sjeckalicu. Procijedite ih kroz sito kako bi dobili čisti sok.
  3. Želatini dodajte 1/4 procijeđenog pirea i šećer. Ugrijte u mikrovalnoj ili na pari toliko da se želatina rastopi.
  4. Sada umiješajte i ostatak jagoda.
  5. Sve prelijte preko torte i spremite u hladnjak preko noći kako bi se mousse i žele stisli.
  6. Prije posluživanja maknite obruč od kalupa i ukrasite tortu po želji.

 

Dobar tek!