Volite li pite? Ja ih obožavam. Prhko tijesto punjeno kremama, voćem, orašastim plodovima, džemovima… čime god vam srce poželi.

 

I svi ti oblici. Klasične pite s rešetkama od tijesta, tartovi u obliku kruga, pravokutni, duguljasti. Zaista se ne mogu odlučiti za najdražu opciju. S kalupom ili bez, pita mi je uvijek posebno lijepa.

 

Galetta je pita bez kalupa, najjednostavnije rečeno. Ima te prekrasne neravne rubove i potpuno je rustikalna. Ja je volim posuti listićima badema. Vi je možete posuti i šećerom ako volite slađe pite s hrskavim tijesto. Punite je bilo kojim voćem, od brusnica, borovnica, breskvi, jabuka, kupina, malina itd.

 

Možete raditi više manjih galetta ili jednu veću. Također, možete napraviti i veću dozu tijesta i dio zamrzniti. Ja uvijek radim duplu dozu. U zamrzivaču vam tijesto možete stajati i do dva mjeseca.

 

 

 

MINI GALETTE S JAGODAMA

SASTOJCI ZA TRI MANJE GALETTE ILI JEDNU VEĆU
TIJESTO
  • 250 g glatkog brašna
  • 95 g šećera u prahu
  • 1 jaje L veličine (60 g)
  • 150 g maslaca
  • prstohvat soli
  • 1 žličica arome vanilije
  • 30 g mljevenih badema
NADJEV
  • 400 g jagoda ili drugog voća po izboru
  • 60 g šećera
  • 40 g škrobnog brašna
  • 1 žlica limunovog soka
DODATNO
  • 1 jaje za premazivanje
  • listići badema, po želji
PRIPREMA
TIJESTO
  1. U posudu stavite brašno, šećer u prahu, sol i mljevene bademe. Dodajte im maslac iskidan na komadiće. Maslac vam treba biti hladan. Prstima mrvite maslac i brašno dok ne dobijete strukturu nalik pjesku. Neka vam sav maslac bude izmrvljen.
  2. U zasebnoj posudi stucite jaje te mu dodajte aromu vanilije. Jaje sada dodajte mrvičastom tijestu.
  3. Rukama izradite tijesto. Na radnoj površini razvucite prozirnu foliju.
  4. Tijesto podijelite u tri jednaka dijela (ako ćete raditi tri manje galette) ili ga ostavite cijelog (ako ćete raditi jednu galettu).
  5. Komad tijesta ili cijelo tijesto postavite na sredinu prozirne folije. Tijesto prekrijte s drugim komadom folije. Valjkom ga ravaljate na debljinu 2-3 milimetra pri čemu pazite samo da ga valjate u okrugli oblik. Neravni rubovi su poželjni.
  6. Tijesto prebacite u hladnjak na sat vremena da se lijepo stisne.
NADJEV

Dok se tijesto hladi u hladnjaku, pripremite nadjev.

  1. Jagode operite i odstranite im peteljke. Izrežite ih na manje komade.
  2. Jagode stavite u posudu te im dodajte sok od limuna (svježe cijeđen), gustin (škrobno brašno) i šećer. Sve dobro promješajte i pustite da malo odstoji.

 

OBLIKOVANE GALETTA I PEČENJE
  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje i papire za pečenje (tri komada).
  2. Tijesto oprezno izvadite iz prozirne folije i prebacite ga na papir za pečenje.
  3. Na sredinu mu postavite nadjev od jagoda. Rubove presavinite prema unutra kako vam nadjev ne bi iscurio vani.
  4. Stucite jaje pa premažite rubove galette. Po želji rubove pospite listićima badema.
  5. Galettu zajedno s papirom prebacite na lim za pečenje.
  6. Ako ćete raditi tri manje galette za svaku koristite novi papir za pečenje. Da bi vam sve galette stale na lim, papir skratite. Formirane galette nemojte prebacivati s papira kako vam se ne bi raspale.
  7. Pecite ih 25-30 minuta, odnosno dok vam tijesto ne poprimi lijepu rumenu boju, a voće bude mekano.
  8. Galette malo ohladite pa ih poslužite s kuglicom sladoleda od vanilije ili po želji.

 

Dobar tek!