Melasa od šipka se dobije reduciranjem soka šipka uz dodatak šećera i limunovog soka. Sam proces izrade iziskuje malo vremena, ali je rezultat zadivljujući.

 

Gusti sirup je prepun okusa i mirisa. Divne je tamno crvene boje, a jedna žličica ovog sirupa kao da sadrži stotine šipaka u sebi. Prava je okusna bomba.

 

Melasa od šipka se koristi za slatka i slana jela. Divan je prilog salatama kao i preljevima za razne torte. Na blogu imate recept za tortu sa sirupom od šipka i mascarpone kreme.

 

Ako volite šipak njegov sirup ćete obožavati. Svakako se isplati napraviti ga.

 

MELASA OD ŠIPKA (SIRUP)

SASTOJCI
  • 500 ml svježe cijeđenog soka od šipka (od oko 4 šipka)
  • 60 g šećera
  • 1 žlica soka od limuna
PRIPREMA
  1. Šipak očistite. Zrna šipka isperite vodom.
  2. Na posudu postavite cjedilo. U cijedlo stavite dio zrna te ih žlicom gnječite kako bi iz njih izašao sok.
  3. Kada ste zgnječili sva zrna iz cjedila, bacite ih i stavite nova. Ponavljajte sve dok ne iscijedite sva zrna šipka.
  4. Dobiveni sok još jednom procijedite.
  5. U srednje veliki lonac s debljim dnom ulijte sok, šećer i sok od limuna. Neka vam vatra bude jaka dok sok ne zakuha, potom vatru smanjite na laganu. Promiješajte.
  6. Kuhajte sat vremena, odnosno dok vam se voda iz soka ne reducira u pola i dok vam sirup ne postigne željenu gustoću.
  7. Sirup će biti i dalje tekući ali gušći od soka i imat će lijepu tamnu boju.
  8. Vrući sirup prebacite u posudu i ohladite na sobnoj temperaturi.
  9. Ohlađeni sirup spremite steriliziranu staklenku. Držite ga u hladnjaku i izvadite po potrebi.
  10. Potrošite unutar 6 mjeseci.

 

TIPS & TRICKS
  • Melasu sam radila s različitim omjerima i došla do zaključka da vam treba 12% šećera od ukupne količine soka. Znači, na 100 ml soka ćete staviti 12 g šećera, na 300 ml ćete staviti 36 g, na 500 ml soka ćete staviti 60 grama itd.
  • Kod cijeđenja soka nemojte koristiti špice, potreban vam je čisti sok. nemojte zrna miksati u blenderu. Ovo je dugotrajniji posao, ali ćete dobiti bolji rezultat.

 

Dobar tek!