Linzer torta je jedan od klasika koji se tradicionalno poslužuju za vrijeme božićnih blagdana. Ako volite linzer keksiće, ovu tortu ćete voljeti još više.

 

Tijesto joj je predivno, prhko, aromatično…  punjenje od marmelade od malina, rustikalna rešetka od tijesta i listići badema… jednostavno savršeno!

 

Recept je iz mamine stare kuharice, mislim da je ta kuharica u našoj obitelji duže od mene. Sjećam se da sam je kao dijete znala listati satima i upijati svako slovo. I taj prepoznatljivi miris otisnutog papira… u tome mi se krije nešto posebno lijepo.

 

Za ovaj recept vam ne treba znanje izrade tijesta, ja sve radim pomoću dresir vrećice, pa i rešetku. Vidjet ćete koliko je jednostavno.

 

 

 

 

 

 

LINZER TORTA

SASTOJCI
kalup promjera 24 cm
  • 250 g maslaca sobne temperature
  • 180 g šećera u prahu
  • 1 jaje L veličine
  • prstohvat soli
  • 250 g mljevenih badema
  • 200 g glatkog brašna
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 1 žličica cimeta

DODATNO

  • 300 g marmelade od malina
  • 1 jaje za premazivanje
  • listići badema po želji
PRIPREMA
  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu ili za tart promjera 24 cm. Na dno kalupa stavite papir za pečenje, rubove namastite kako se tijesto ne bi zalijepilo.
  2. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite maslac i šećer u prahu pa ih pjenasto izradite.
  3. Dodajte prstohvat soli i jaje pa mikserom sve povežite u jednoličnu smjesu.
  4. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, mljevene bademe, prašak za pecivo i cimet pa ih dodajte smjesi s maslacem.
  5. Izradite tijesto. Bit će ljepljivo.
  6. Tijesto prebacite u dresir vrećicu s okruglim nastavkom (Wilton 1A) pa kružnim pokretima popunite dno kalupa. Pomoću vrećice istisnite tijesto uz sami rub (obrubite cijeli krug) kako bi dobili visočiji rub od podloge.
  7. Na tijesto postavite marmeladu.
  8. Na dresir vrećicu postavite zvjezdasti nastavak širine do 5 milimetara (Wilton 1M) pa istisnite tijesto u oblik rešetke. Napravite razmak jer će se tijesto malo raširiti u pečenju.
  9. Rešetku premažite smjesom od razmućenog jaja i pospite listićima badema.
  10. Pecite 45-50 minuta, odnosno dok vam tijesto ne poprimi lijepu rumenu boju, a sredina torte se malo ne nadigne.
  11. Ohlađenu tortu pospite šećerom u prahu.

 

Dobar tek!