Volite li kruške? One su moje omiljeno voće. I divno se slažu s čokoladom, pogotovo u ovakvoj varijanti kada se poširaju pa umetnu u divan pjenasti biskvit. I to u komadu. Ovo mi je ujedno i jedan od ljepših kolača. Baš mi je po mjeri, pomalo rustikalan i iznimno fotogeničan.

 

 

Već ga neko vrijeme pokušavam staviti na blog. Prvi put nisam bila zadovoljna njegovim izgledom što je u principu odlično jer sam shvatila na koji korak moram paziti kod izrade kolača, kasnije u tekstu vam objasnim. Drugi put sam ga odlučila napraviti navečer kako bi ga mogla slikati rano  ujutro dok sam u miru, ali su mi navratili roditelji i kolač nije dočekao to jutro.

 

Znate kako kažu: “Treća sreća največa! ” E, pa evo nas.

 

Za kolač će vam trebati tri ili četiri kruške, ovisno u kojem kalupu ga radite.

Ako ćete koristiti manje kalupe poput mene, one za tortu promjera 10 cm tada će vam biti dovoljne 3 kruške, ako ćete koristiti kalup za kruh (uski i dugi) ili klup za torte promjera 22-24 centimetara trebat će vam 4 kruške.

 

Što se tiče sorte kruške savjetujem vam da uzmete bilo koju srednje krupnu krušku (Précoce de Trevoux -Trevuška, Beurré Hardy-Hardijeva maslovka- Clapps favorite- Klapov ljubimac itd.) kako bi vam kolač što ljepše izgledao. Jednom sam radila s visokom kruškom (sorta Abbot) i jako su stršale van biskvita.

 

Kod izbora kruški je također važno da ne izaberete one koje su pretvrde kako bi se lakše poširale i kasnije bile lijepo mekane. Ujedno, dio s poširanjem možete i preskočiti, tada samo pripazite da vam kruške doista budu mekanije.

 

Meni su najdraže poširane u sirupu od Earl Gray čaja s dodatkom anisa. Uz okus čokoladnog biskvita mi se idealno nadopunjuju. Ovo naravno ovisi o vašem ukusu, slobodno ga prilagodite pa nadodajte začin po želji. Nakon poširanja je bitno dobro posušiti višak vode iz kruški kako ne bi dodatno navlažile biskvit te time narušile izgled i okus cijelog kolača (ovo sam prvi put zezla i stvarno nije bilo lijepo).

 

Kolač možete dodatno preliti čokoladnom glazurom, ukrasiti tučenim vrhnjem ili samo posuti šećerom u prahu.

Kada ga budete kidali, dobit ćete savršen kontrast boja i tekstura, jedno pravo malo umjetničko djelo na tanjuru.


 

KOLAČ OD ČOKOLADE I POŠIRANIH KRUŠKI U SIRUPU OD EARL GRAY ČAJA

SASTOJCI

ZA POŠIRANJE

  • 3 ili 4 kruške – srednja sorta, količina kruški ovisi o kalupu
  • 200 g šećera
  • 2 l vode
  • 3 vrečice Earl Gray čaja
  • 3 komada zvjezdastog anisa

ZA BISKVIT

  • 220 g maslaca sobne temperature
  • 150 g šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 4 jaja
  • 50 g čokolade za kuhanje
  • 250 g glatkog pšeničnog brašna
  • 1 puna žličica praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 30 kakaa u prahu
  • 120 ml mlijeka
  • dvije žlice grčkog jogurta (ili kiselog vrhnja)
PRIPREMA

POŠIRANJE

  1. U lonac srednje veličine stavite 2 litre vode i 200 g šećera. Kada voda zakuha dodajte vrečice čaja i anis. Promiješajte kako bi se sav šećer otopio.
  2. Kruške ogulite od kore, ostavite im peteljke. Smanjite vatru pa ih stavite u lonac s kipućom vodom. Poširajte ih 15-20 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Pripazite da su vam cijele uronjene u vodu.
  3. Poširane kruške izvadite na papirnate ubruse i pustite da se posuše.

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup po izboru. Tri kalupa od 10 centimetara ili dva od 18 centimetatra ili jedan od 24 centimetra ili kalup za kruh (uski- dugi). Kalup namastite, na dno postavite papir za pečenje.
  2. Čokoladu otopite na pari.
  3. Maslac i šećer pjenasto izradite. Dodajte im aromu vanilije i jaje po jaje mikasajući između svakog dodavanja.
  4. Dodajte rastopljenu čokoladu.
  5. U zasebnoj posudi pomješajte sve suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, sol i kakao).
  6. Mlijeko i jogurt pomiješajte.
  7. Smjesi maslaca, šećera i jaja dodajte polovicu suhih sastojaka (brašno, kakao), lagano promiješajte pa dodajte mlijeko i jogurt.
  8. Dodajte preostalo brašno i lagano sjedinite smjesu (nemojte previše ni prejako miksati).
  9. Smjesu ulijte u kalup/ kalupe pa umetnite poširane kruške pazeći da ste ih postavili na sredinu i da su uspravne.
  10. Pecite 25 minuta ako koristite više manjih kalupa, odnosno 35-40 minuta ako koristite jedan kalup. Vodite se time da je biskvit pečen kada čačkalica koju ste zaboli u biskvit izađe suha.
  11. Pečeni kolač ostavite u kalupu 10 minuta pa ga premjestite na rešetku dok se potpuno ne ohladi.

 

Dobar tek!