Pitanja o kruhu su jedna od najčešćih na blogu. Posebice kada se dogode dani poput ovih, gdje smo svi zatvoreni u svojim domovima.
Kruh je jedna od najvažnijih namirnica, barem nama. Kada imaš štrucu kruha doma, nećeš biti gladan. Kroz povijest je krh nahranio mnoga usta i ostao na samom vrhu najtraženijih prozvoda i recepata.
Ako volite klasične štruce kruha, a htjeli bi da je njihova izrada jednostavna, ovaj recept će vam biti omiljen.
JEDNOSTAVNE ŠTRUCE BIJELOG KRUHA
SASTOCI
- 600 g glatkog brašna
- 10 g šećera (1 žlica)
- 7 g suhog kvasca (jedna vrećica)
- 14 g soli (dvije žličice)
- 400 ml mlake vode (35 stupnjeva)
PRIPREMA
IZRADA TIJESTA
- Sve sastojke stavite u posudu od električnog miksera ili u običnu posudu. Nastavkom za tijesto ili kuhačom povežite sve sastojke.
- Ako koristite električni mikser nastavite izrađivati tijesto nastavkom za tijesto na srednjoj brzini narednih 7 – 10 minuta. Ako ne koristite mikser, povezano tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i rukama ga zamijesite dok ne postane glatko i prestane se ljepiti. Po potrebi dodajte malo brašna.
- Tijesto prebacite u naljenu posudu pa je prekrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči (oko 1-1,5 sat).
OBLIKOVANJE
- Pripremite lim za pečenje koji ste obložili papriom za pečenje. Papir pobrašnite, ja koristim kukuruzno brašno, no vi možete bilo koje.
- Tijesto pritisnite dlanom kako bi se višak zraka ispuhao pa ga prebacite na pobrašnjenu podlogu.
- Podlijelite ga na dva jednaka dijela te svaki dio lagano razvaljajte na približne dimenzije 15 x 20 cm.
- Sada svaki dio tijesta zarolajte kako bi dobili oblik štruce. Rubove im spojite kako ne bi imali nepravlnosti na kruhu.
- Štruce posložite na lim za pečenje. Prekrijte ih čistom kuhinjskom krpom i ostavite 40 – 50 minuta.
- Pećnicu upalite na 190 srupnjeva. Na dno pećnice stavite padelu u koju ćete kasnije uliti kipuću vodu i na taj način stvoriti paru.
- Svaku štrucu kruha zarežite skalperom na tri mjesta. Sada kruh stavite u zagrijanu pećnicu. Ulijte 0,5 l vrele vode u padelu koja se također ugrijala na dnu pećnice (pazite da se ne opečete).
- Kruh pecite 25 -30 minuta, odnosno dok vam kruh ne poprimi lijepu rumenu koricu, a unutrašnjost mu dosegne 92 stupnja (ako imate termometar možete provjeriti).
- Ostavite da se kruh ohladi prije rezanja.
Dobar tek!