Proljeće posebno volim zbog jagoda. Toliko kratko ih se može naći da ih se zaželim svaki put iznova. Volite li kolače s jagodama? S njima mi nekako ide nešto prozračno i lagano, pomalo pjenasto. Lagani biskviti ili beze kore.

 

Za ovo proljeće imam nekoliko recepeta s jagodama koje želim podijeliti s vama. Prvi od njih je ova jednostavna torta. Volim je jer je gotova za tren, lako se napravi i uglavnom sve namirnice već imam doma. Često je napravim kad se poželimo nečeg slatkog ili kad mi dolaze gosti u zadnji tren.

 

Idealna je za zasladiti vikend, za obiteljski ručak nedjeljama, za kavu s prijateljima ili samo za vas.

 

Ova jednostavna torta ima divan biskvit od vanilije. Jako je mekan i prozračan. Slobodno ga koristite kao biskvit za torte, u kombinaciji s drugim voćem ili kako god volite.

 

Ujedno, osim torte možete raditi kolač. Tada ga pecite u četvrtanom kalupu i kidajte na kvadrate. S ovom tortom jednostavno ne možete pogriješiti.

 

 

 

 

JEDNOSTAVNA TORTA OD JAGODA

SASTOJCI
  • 95 g maslaca sobne temperature
  • 180 g šećera
  • 200 g glatkog brašna
  • 2 ravne žličiće praška za pecivo
  • 1 jaje L veličine (sobne temeprature)
  • 120 g mlijeka
  • 1,5 žličica arome vanilije

DODATNO

  • 250-300 g jagoda
PRIPREMA
  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 24 centimetra. Na dno mu postavite papir za pečenje, a rubove mu namastite.
  2. Jagode operite, odstranite im peteljke te ih prepolovite. Ostavite ih po strani.
  3. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo.
  4. Maslac i šećer mikserom pjenasto izradite dok ne postanu svijetli i pjenasti, oko 3 minute na najjačoj brzini.
  5. Dodajte im jaje, mlijeko i aromu vanilije. Srednje jakom brzinom na mikseru sve povežite (nemojte premiksati).
  6. Dodajte brašno te ga špatulom umiješajte u smjesu.
  7. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup.
  8. Utisnite polovice jagoda po cijeloj površini.
  9. Tortu pecite 25-30 minuta, odnosno dok vam površina ne poprim lijepu rumenu boju. Provjerite čačkalicom je li biskvit suh (zabodite je u sredinu biskvita, ako izađe suha vaša torta je gotova).
  10. Tortu ostavite u kalupu dok se ne ohladi, potom je prebacite na pladanj za posluživanje.
  11. Pospite je šećerom u prahu.
  12. Posužite je uz tučeno vrhnje, svježe jagode ili po želji.

 

Dobar tek!