Ovu tortu volim iz više razloga. Jako je sočna i dugo ostaje svježa. Osim toga, sadrži i moje omiljene namirnice, bademe i ricotta sir. Njih bi mogla jesti svaki dan, a da mi nikada ne dosade. Uz sve to, ova torta je i jako, jako jednostavna.
U njoj nema nimalo brašna, ni praška za pecivo. Prozračnost joj daju stučeni bjelanjci koji se nježno umiješaju u smjesu. I to je sva mudrost!
Ovu tortu sam prvo radila bez dodatka korice od limuna. I iako može i takva, baš mi je nekako tražila citrus. Sada mi je okus zaokružen, a da ništa ne dominira previše.
Moram još napomenuti da pripazite na veličinu jaja. U receptu koristim jaja L veličine, odnosno jaja koja teže oko 60 grama. Vi možete koristiti bilo koja jaja koja imate, ali uzmite u obzir da vam treba oko 360 grama jaja. Ako koristite manja jaja (S ili M), dobit ćete oko 300 – 330 grama, tada će trebati nadodati još jedno manje jaje.
Ovo vam posebno naglašavam iz razloga što u torti nema tekućih sastojaka, pa je količina jaja bitna kako vam se torta ne bi mrvila nakon što je ispečete, odnosno kako bi vam biskvit bio sočan i kompaktan.
Također, nije na odmet vagati jaja (jednako kako i važete sve ostale namirnice). Ovako ćete dobiti uvijek istu strukturu kolača s istim okusom.
Prije pečenja kolač pospite listićima badema i takav ispecite. Meni je najdraži kada je posut samo šećerom u prahu. Vi ga možete poslužiti uz tučeno vrhnje, sladoled i sl.
JEDNOSTAVNA BEZGLUTENSKA TORTA OD RICOTTE, BADEMA I LIMUNA
SASTOJCI
- 180 g maslaca sobne temperature
- 185 g šećera
- 1 vrečica vanilin šećera
- korica 1 limuna
- 6 jaja L veličine – odvojeno
- 320 g mljevenih badema
- 450 g ricotta sira
DODATNO
- listići badema
- šećer u prahu
PRIPREMA
- Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 24 – 28 centimetara. U kalup postavite papir za pečenje. Možete ga postaviti na samo dno pa rubove kalupa dodatno namastiti ili unutar cijelog kalupa za malo rustikalniji izgled.
- Odvojite žumanjke i bjelanjke.
- Maslac sobne temperature, šećer i vanilin šećer pjenasto izradite mikserom. Kada je maslac postao pjenast dodajte naribanu koricu limuna.
- Smjesi sada dodajite žumanjak po žumanjak miksajući između svakog dodavanja.
- Dodajte mljevene bademe i ricotta sir pa sve povežite mikseom koji ste uključili na laganu brzinu.
- Stucite snijeg od bjelanjaka.
- Bjelanjke ćemo umiješati iz tri puta.
- Odvojite 1/3 stučenih bjelanjaka pa ih žustro umiješajte špatulom u smjesu maslaca, jaja i badema.
- Drugu trećinu umiješajte lagano špatulom tako da radite kružne pokrete počevši od dna posude prema vrhu. Kada ste umiješali i drugu trećinu dodajte preostale bjelanjke te ih na jednak način polako umiješajte.
- Smjesu prebacite u pripremljeni kalup. Vrh torte pospite listićima badema.
- Tortu pecite 45 – 50 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu torte ne izađe suha.
- Tortu ohladite pa je pospite šećerom u prahu.
Dobar tek!
Torta je preeefina! Nisam se nadala da nešto tako jednostavno može biti tako ukusno i mirisno 🙂 Ja sam dodatno prepekla bademe jer mi se činilo da bi tako okus mogao biti intenzivniji.
Tortu sam pekla prema uputama (čačkalica je nakon cca 50 min izašla suha), međutim kad sam narezala ohlađenu fetu ona je bila lagano vlažna i sočna (u suprotnosti od suhih biskvita na koje smo navikli). Nadam se da nisam nešto falila jer je okus za pet 🙂
Draga Ivana,
To je to! Torta je inače jako sočna. Drago mi je da si zadovoljna.
Prefino! Sljedila sam rp u potpunosti. Isto sam dodatno preprzila blansirane bademe i dodala mrvicu ekstrakta badema. Malo mi se duze pekao, mozda nekih 70min,ali ispao je socan i prezadovoljna sam.
Super preinake i drago mi je da ti se sviđa. Lp