Gözleme su turske palačinke, odnosno flatbead koji se najčešće radi sa špinatom i feta sirom. Jednostavne su za pripremu i zaista jako ukusne. Ja ih ponekad punim s gljivama i špinatom ili sa zeljem. Bilo koja od ovih kombinacija je jako ukusna.

 

 

Tijesto za gözleme je prilično jednostavno. Brašno, sol, voda, malo kvasca i maslinovog ulja. Ja ih radim koristeći klasičan recept za tijesto s kojim često radim pizze i grissine ali ovdje koristim manje kvasca.

 

Ovako pripremljene slane palačinke možete poslužiti za doručak ili popodnevno druženje s prijateljima.

 

 

GöZLEME

SASTOJCI

TIJESTO

  • 300 g manitoba brašna ili glatkog brašna
  • 2 žličice suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 175 ml mlake vode
  • 3 žlice maslinovog ulja

NADJEV

  • 300 g špinata, možete koristiti i zelje po želji
  • 3 češnja češnjaka
  • 100 g feta sira
  • maslinovo ulje
PRIPREMA
  1. U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite brašno, suhi kvasac i sol. Dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje pa zamijesite glatko i sjajno tijesto koristeći se metalnim nastavkom za tijesto na električnom mikseru ili rukama.
  2. Tijesto prebacite u nauljenu posudu i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da odmori 45 minuta do sat vremena.
  3. Za to vrijeme pripremite nadjev. U tavi na malo maslinova ulja kratko prepržite češnjak. Dodajte oprane i očišćene listove špinata. Kada vam listovi “uvenu” maknite lonac s vatre. Špinat prebacite u zdjelu pa mu dodajte komadiće feta sira i sve dobro pomiješajte.
  4. Nakon što je odmorilo tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu pologu i podijelite na 4 jednaka dijela.
  5. Svaki dio razvaljajte što tanje, postavite nadjev na jednu polovicu tijesta pa ga preklopite s drugom polovice i zatvorite rubove (presavinite ih).
  6. Ugrijte tavu s debljim dnom na srednje jakoj do jakoj vatri. Dodajte kap maslinovog ulja pa gözleme pržite po dvije minute sa svake strane.
  7. Gözleme poslužite tople.

Dobar tek!