Gözleme su turske palačinke, odnosno flatbead koji se najčešće radi sa špinatom i feta sirom. Jednostavne su za pripremu i zaista jako ukusne. Ja ih ponekad punim s gljivama i špinatom ili sa zeljem. Bilo koja od ovih kombinacija je jako ukusna.
Tijesto za gözleme je prilično jednostavno. Brašno, sol, voda, malo kvasca i maslinovog ulja. Ja ih radim koristeći klasičan recept za tijesto s kojim često radim pizze i grissine ali ovdje koristim manje kvasca.
Ovako pripremljene slane palačinke možete poslužiti za doručak ili popodnevno druženje s prijateljima.
GöZLEME
SASTOJCI
TIJESTO
- 300 g manitoba brašna ili glatkog brašna
- 2 žličice suhog kvasca
- 1 žličica soli
- 175 ml mlake vode
- 3 žlice maslinovog ulja
NADJEV
- 300 g špinata, možete koristiti i zelje po želji
- 3 češnja češnjaka
- 100 g feta sira
- maslinovo ulje
PRIPREMA
- U posudu od električnog miksera ili običnu posudu stavite brašno, suhi kvasac i sol. Dodajte mlaku vodu i maslinovo ulje pa zamijesite glatko i sjajno tijesto koristeći se metalnim nastavkom za tijesto na električnom mikseru ili rukama.
- Tijesto prebacite u nauljenu posudu i pokrijte prozirnom folijom. Ostavite da odmori 45 minuta do sat vremena.
- Za to vrijeme pripremite nadjev. U tavi na malo maslinova ulja kratko prepržite češnjak. Dodajte oprane i očišćene listove špinata. Kada vam listovi “uvenu” maknite lonac s vatre. Špinat prebacite u zdjelu pa mu dodajte komadiće feta sira i sve dobro pomiješajte.
- Nakon što je odmorilo tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu pologu i podijelite na 4 jednaka dijela.
- Svaki dio razvaljajte što tanje, postavite nadjev na jednu polovicu tijesta pa ga preklopite s drugom polovice i zatvorite rubove (presavinite ih).
- Ugrijte tavu s debljim dnom na srednje jakoj do jakoj vatri. Dodajte kap maslinovog ulja pa gözleme pržite po dvije minute sa svake strane.
- Gözleme poslužite tople.
Dobar tek!