Jesam li vam rekla da obožavam pite? Sve pite. Slatke, slane, voćne, od orašastih plodova, s povrćem.
Nakon dva i pol mjeseca blog života i raznih recepata došlo je vrijeme da zamijesim tijesto i ispećem jednu od ovih predivnih slastica, galettu s malinama. Galetta je moja omiljena pita. Neurednih hrskavih rubova, posuta šećerom, s punjenjem koje viri iz nje i svim onim divnim mirisima. Za nju vam ne treba kalup niti se trebate brinuti oko formiranja krajeva. Jednostavna je i baš zbog toga toliko lijepa.
Ne znam kako vi, ali ja u jesen jako volim miris pečenog voća, cimeta, prhkih kolačića i tijesta.
Nakon ljeta i užurbanog ritma, večernjih šetnji i kupanja, kreće jedna nova epoha. Druženje u toplini doma, kuhanje, moj stol prepun boja i okusa, voštane svijeće. Svoj na svome! Jesen, pite i ja.
Ova galetta mi je prekrasna. Tijesto je obogaćeno Letifico brašnom badema koje je ovu pitu upotpunilo na najbolji mogući način. Dalo mu je jednu čvrstoću i orašasti, puni okus. U kombinaciji s malinama je idealno. Radila sam je već dvaput dosada, jako nam se svidjela.
GALETTA OD BADEMOVOG BRAŠNA S MALINAMA
SASTOJCI
ZA TIJESTO
- 150 g glatkog pšeničnog brašna
- 150 g Letifico brašno badema
- 200 g maslaca
- 70 g šećera u prahu
- prstohvat soli
- 1 jaje
ZA NADJEV
- 250 g malina
- 50 g šećera
- 2 žličice škrobnog brašna
DODATNO
- 1 jaje
- 25 g badema u listićima
- 30 g šećera
PRIPREMA
- Prvo ćemo napraviti tijesto.
- U posudi pomiješajte pšenično i bademovo brašno. Dodajte prstohvat soli i šećer u prahu.
- Maslac vam treba biti hladan. Iskidajte ga na listiće i dodajte brašnu.
- Umijestite brašno tako da maslac utrljavate prstima. Smjesa će postati grudičasta.
- U zasebnoj posudi vilicom izradite jaje pa ga dodajte tijestu i umijesite ga.
- Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu pa ga brzim pokretima formirajte u kuglu.
- Obložite ga prozirnom folijom i spremite u hladnjak na pola sata.
- Tijesto razvaljajte u krug debljine 3-4 milimetra. Savjetujem da ga valjate na papiru za pečenje.
- Sada ugrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pripremite nadjev.
- U posudi pomiješajte maline, šećer i škrobno brašno.
- Nadjev rasporedite na sredinu tijesta, a krajeve ostavite prazne.
- Sada krajeve prebacite prema gore i tako “zatvorite” galettu. Ukoliko vam tijesto negdje pukne, slobodno ga “zakrpajte” drugim komadićem tijesta.
- Krajeve premažite razmućenim jajem i pospite listićima badema.
- Cijelu galetu pospite šećerom kako biste postigli hrskavi okus.
- Galettu pecite 30-35 minuta, odnosno dok kora ne porumeni.
- Poslužite je uz kuglicu omiljenog sladoleda ili samu.
Dobar tek!