Fraisier torta, klasična francuska torta s jagodama je jedna od mojih najdražih ljetnih torti. Samo ime joj govori da je to torta od jagoda, iako jagode ne dominiraju okusom te se nalaze samo kao ukras na rubu torte.

 

 

 

Ova torta je rađena od mojih omiljenih komponenti. Sponge (spužva) biskvit, mekan, pjenast i prozračan biskvit idealan za doslovno sve i mousseline kreme (slastičarska krema s dodatkom maslaca).

 

 

Jagode posložene uz rub su ovu tortu toliko profinile i učinile još poželjnijom nego što je.

 

 

Vrh torte je prekriven tankim slojem marcipana i vjerujte mi, savršeno je zaokružio cijelu notu okusa. Jedno vrijeme sam tortu prekrivala sa želeom od jagoda, ali ovakva kombinacija s marcipanom je ipak pobijedila.

 

 

Marcipan možete raditi sami (klikni ovdje za recept), ili koristiti bilo koji kupovni. Po želji, tortu ukrasite jagodama, ostatkom kreme ili po želji.

 

 

FRAISIER TORTA

SASTOJCI

BISKVIT

  • 4 jaja L veličine
  • 125 g šećera
  • 50 g maslaca, rastopljen
  • korica jednog limuna
  • 125 g glatkog brašna

MOUSSELINE KREMA

  • 500 ml mlijeka
  • 5 žumanjaka
  • 160 g šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • 1 žličica Grand Marnier likera ili po želji
  • 50 g škrobnog brašna (gustin, gussnel)
  • 180 maslaca sobne temperature

SIRUP

  • 100 g šećera
  • 100  ml vode
  • sok jednog limuna

DODATNO

PRIPREMA

KREMA

  1. Mlijeko i sjemenke vanilije ugrijte do vrenja. Maknite s vatre i ostavite po strani 10-ak minuta.
  2. U zasebnoj posudi žumanjke, šećer i gustin pjenjačom sjedinite. Dodajte mlijeko u tankom mlazu kako bi se žumanjci temperirali. Cijelo vrijeme miješajte špatulom.
  3. Smjesu prebacite u lonac i na laganoj vatri kuhajte uz stalno miješanje špatulom.
  4. Čim primijetite da se krema krenula stiskati odmah je maknite s vatre i nastavite miješati špatulom još malo.
  5. Sada umiješajte maslac iskidan na komadiće pa kremu prebacite u čistu posudu i prekrijte prozirnom folijom kako bi spriječili stvaranje korice na površini.
  6. Kremu ostavite po strani da se ohladi.

BISKVIT

  1. Pripremite dva okrugla kalupa promjera 22 cm. Dno obložite papirom za pečenje, a rubove namastite. Pećnicu upalite na 160 stupnjeva.
  2. Maslac rastopite i ostavite po strani da se ohladi.
  3. Jaja i šećer pjenasto izradite. Neka vam se smjesa udupla i postane svjetla. Dodajte naribanu koricu od limuna i maslac u tankom mlazu miksajući na laganoj brzini.
  4. Na kraju špatulom umiješajte prosijano brašno.
  5. Smjesu podijelite na dva jednaka dijela i pecite 20 – 25 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  6. Biskvite ostavite u kalupu 10- minuta pa ih potom izvadite na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohlade.

SIRUP

  1. U lonac s debljim dnom stavite šećer, vodu i limunov sok. Sirup kuhajte dok se šećer ne otopi. Maknite po strani i ostavite da se sirup ohladi.

SLAGANJE

  1. Na pladanj postavite biskvit. Namočite ga sirupom. Ja se koristim kistom kako bi ga namočila. Oko biskvita postavite acetatnu foliju ili obruč za tortu (pomični).
  2. Jagode izrežite na fete jednake debljine i veličine. Posložite ih uz rub folije ili obruča.
  3. Kremu stavite u slastičarsku (dresir) vrećicu s okruglim nastavkom (možete dresir vrećici odrezati dno na debljinu od 2 cm). Pomoću vrećice istisnite kremu do vrha jagoda.
  4. Postavite drugi biskvit te ga namočite sirupom.
  5. Marcipan tanko razvaljajte ( možete i deblje ako volite, moj je na 3 mm) pa ga izrežite na veličinu torte.
  6. Razvaljani marcipan postavite na vrh torte odmah nakon što ste namočili gornji biskvit kako bi vam se marcipan zalijepio za tortu.
  7. Tortu ohladite 3 sata ili preko noći u hladnjaku. Prije posluživanja maknite foliju ili obruč te tortu ukrasite svježim jagodama.

 

Dobar tek!