Čupavci su kolač koji je uvijek radila moja baka. Radila bi ih za sve prigode, rođenadane, slavlja. I koliko bi god stol bio bogat slasticama, čupavci bi prvi nestali. Jednostavno smo ih svi obožavali, pogotovo kad smo bili djeca. Vjerujem da sva djeca vole čupavce. Dobro, sva osim Grge. On i dalje ne voli čokoladu. Čupavce ne želi ni probati.

 

 

Bakini čupavci su bili najsočniji i najmekaniji čupavci koje sam ikada probala. Topili bi se u ustima, a ljubav prema ovim kolačićima je ostala sve ove godine. I dalje me posebno raduju recepti koji bude uspomene.

 

 

Za čupavce je važno da vam biskvit bude pjenast i da nije suh. Da bude spužvast. Također, jako su važna jaja. Savjetujem da koristite velika jaja kako piše i u recpetu.

 

 

Recept za čupavce sam odlučila objaviti nakon svih upita koje ste mi slali. Drago mi je da i dalje volite tradicionalne recepte koji bude sjećanja na djetinjstvo.

 

 

Sigurna sam da svi imate neki svoj recept za čupavce i sretna sam što ste odlučili isprobati i ovaj moj. Vjerujte mi, ovo su najsočniji i najmekaniji čupavci koje sam ikada jela.

 

Nadam se da ćete uživati u svakom zalogaju.

čupavci

 

ČUPAVCI

SASTOJCI ZA 20 KOMADA

BISKVIT

  • 6 jaja L veličine
  • 150 g šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • korica limuna (1/4 žličice)
  • 150 g glatkog brašna
  • 2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 50 ml ulja
  • 125 ml mlijeka

ČOKOLADNA KREMA

  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 300 ml mlijeka
  • 60 g maslaca
  • 2 žlice kakao praha (nezaslađeni)

DODATNO

  • 200 g kokosa (sitno sjeckani)

 

PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stupnjeva. Pripremite kalup za pečenje promjera 35 x 25 centimetara. Obložite ga papirom za pečenje.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  3. Žumanjke sa šećerom pjenasto izradite. Miksajte ih najmanje 5 minuta na najjačoj brzini. Smjesa vam se treba udvostručiti i postati svjetla.
  4. Žumanjcima dodajte aromu vanilije i koricu limuna.
  5. U zasebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol. Bjelanjke stucite u snijeg.
  6. Smjesi žumanjaka i šećera sada dodajte ulje, mlijeko i brašno. Lagano sjedinite smjesu. Nemojte premiksati, dovoljno je da se svi sastojci povežu.
  7. Sada špatulom umiješajte snijeg od bjalanjaka iz tri puta. Umiješajte ga lagano radeći kružne pokrete u smjeru kazaljke na satu.
  8. Smejsu prebacite u pripremljeni kalup.
  9. Biskvit pecite 20-25 minuta, odnosno dok vam čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suha.
  10. Pečeni biskvit nakon 10 minuta izvadite iz kalupa na rešetku za hlađenje dok se potpuno ne ohladi.

ČOKOLADNA KREMA

  1. U manji lonac stavite mlijeko. Ugrijte ga do vrenja. Za to vrijeme u usku i dublju posudu stavite čokoladu iskidanu na komadiće, kakao prah i maslac.
  2. Kada vam mlijeko zahuha maknite ga s vatre i dodajte ostalim sastojcima. Ostavite nekoliko minuta pa potom pjenjačom miješajte dok ne postignete jednoličnu i svilenkastu kremu.

IZRADA ČUPAVACA

  1. Biskvit izrežite s nazubljenim nožem na dimenzije 4 x 5 centimetara. Trebali bi dobiti 20 jednakih komada.
  2. U posudu stavite sjeckani kokos (kokosovo brašno).
  3. Svaki komad biskvita uronite u čokoladnu kremu pa ga izvadite i stavite na pripremljen kokos. Obložite ga kokosom sa svih strana.

 

Dobar tek!