Ova čokoladna torta je sve što vam treba kad poželite ultra čokoladni zalogaj. Jednostavno je neodoljiva!

 

Biskvit je sočan, prepun okusa i čokolade. Sličan je brownies-ima, ali ne sadrži brašno. Za njegovu pripremu vam treba par sastojaka i jedna posuda. Ne treba vam ni mikser. Toliko je jednostavan da ćete pomisliti da je nemoguće da je to to. Ali je, to je zaista sve što vam treba za ovaj ultra sočni, čokoladni biskvit.

 

Krema je jednako tako jednostvna i osvježavajuća. Nježni mascarpone, tučeno vrhnje i neodoljiva sjemenka tonke. Ako je niste dosada koristili, podsjetit će vas na vaniliju, bademe, pa i kokos. Meni je tonka divan začin i često je koristim u kremama ili sladoledima. Ako želite, tonku možete zamijeniti mahunom vanilije.

 

Maline na ovoj torti dođu kao šećer na kraju. Vizualno su jako lijepe, a i nadopune okuse. Vi ih možete izostaviti ili koristiti bilo koje šumsko voće.

 

 

 

 

ČOKOLADNA TORTA BEZ BRAŠNA S KREMOM OD MASCARPONEA I TONKE

SASTOJCI

BISKVIT

  • 125 g maslaca
  • 200 g čokolade (65% udio kakaa)
  • 150 g šećera
  • 4 jaja L veličine
  • žličica arome vanilije
  • 50 g kakaa u prahu
  • 1/2 žličice praška za pecivo

KREMA

  • 250 g mascarponea, sobne temperature
  • 250 ml vrhnja za šlag, hladno
  • prstohvat naribane sjemenke tonke
  • 35 g šećera u prahu

DODATNO

  • maline za ukrašavanje
  • šećer u prahu
PRIPREMA

BISKVIT

  1. Pećnicu upalite na 180 stuonjeva. Pripremite okrugli kalup za pečenje promjera 20-22 cm. Dno kalupa obložite papirom, a rubove namastite.
  2. Čokoladu izrežite na manje komadiće jednake veličine, a maslac na kockice. Oboje (čokoladu i maslac) stavite u posudu otpornu na toplinu pa otopite na pari ili u mikrovalnoj. Rastopljenoj smjesi dodajte šećer pa pjenjačom sve dobro povežite.
  3. Sada dodajte jaje po jaje miješajući pjenjačom između svakog dodavanja. Potom dodajte aromu vanilije.
  4. Na kraju umiješajte kakao i prašak za pecivo. Špatulom sve dobro povežite. Smjesa će biti kompaktna i sjajna.
  5. Smjesu prebacite u pripremljen kalup i pecite 35-40 minuta, odnosno dok vam čačkalia zabodena u sredinu ne izađe suha ili s malenim tragom čokolade.
  6. Biskvit ostavite u kalupu 10-ak minuta pa ga potom izvadie na rešetku za hlađenje.

KREMA

  1. Mascarpone i šećer u prahu stavite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu pa ih mikserom izradite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Sada dodajte vrhnje za šlag i prstohvat naribane sjmenke tonke pa mikserom na najjačoj brzini nastavite miksati kremu. Pazite da vrhnje ne pretečute kako bi vam krema ostala lijepo maziva i podatna.

SLAGANJE

  1. Na pladanj za posluživanje stavite biskvit, preko premažite kremom. Na kremu posložite maline i sve pospite šećerom u prahu.

 

TIPS & TRICKS
  • Tonku možete zamijeniti aromom vanilije po želji.

 

Dobar tek!