Cheesecake inspiriran baklavom je kolač koji je savršeno spojio dva klasika i donio pravu rapsodiju okusa. Ako volite cheesecake i orašate plodove, ovo će vam biti pravo otkriće.

 

Podloga je od kora za savijače, ja sam ih stavila 8, no ako su vaše kore izrazito tanke tada možete složiti i 12 kora. Ključni korak je premazivanje kora maslacem. Pazite da ih dobro premažete kako bi vam ostale sočne i ne bi se osušile. Moj cheesecake ima kore i izvan kalupa, no vi svoje možete i skratiti na točnu dimenziju.

 

 

Krema od pistacija i oraha je moja omiljena kombinacija za baklavu. Vi možete koristiti i druge orašaste plodove, recimo orahe i bademe ili samo orahe. Također, pistaciji koje sam ja koristila su bili slani i zaista ne smeta okusu niti se osjeti. Krema sadrži malo maslaca i meda kako bi se sastojci lijepo povezali. Krema treba biti povezana, ali ne previše natopljena maslacem pa se nemojte zamarati ako vam bude djelovala malo suha. Kada dođe krema od sira na nju i kada se ispeče, biti će baš kako treba.

 

 

Krema od sira je klasična krema za cheesecake. Savjetujem vam da koristite sirni namaz kako bi dobili tu prepoznatljivu kremoznost. Možete koristiti sirni namaz po želji, samo izbjegavajte mlade ili zrnate sireve u ovoj kremi.

 

 

Cheesecake inspiriran baklavom je zaista jednostavan kolač koji možete servirati za sve prigode. Možete ga raditi i kao rođendansku tortu ili pak za druženje s prijateljima.

 

CHEESECAKE INSPIRIRAN BAKLAVOM

SASTOJCI

KORE I KREMA OD PISTACIJA I ORAHA

  • 8 gotovih kora za savijače
  • 125 g očišćenih pistacija ( oko 270-300 g s ljuskama), mogu biti slani
  • 125 g oraha
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žlica meda

KREMA OD SIRA

  • 130 g maslaca, rastopljen i ohlađen (60 g za nadjev, 70 g za premazivanje kora)
  • 600 g sirnog namaza po želji
  • 220 g šećera
  • 35 g gustina (škrobno brašno)
  • 3 jaja L veličine
  • 1 žumanjak ( jaje L veličine)
  • 1 žličica arome vanilije
  • korica pola limuna, dvije žličice soka limuna
  • 150 g milerama ili kiselog vrhnja
PRIPREMA

KORE

  1. Pećnicu upalite na 160 stupnjeva. Pripremite okrugli kalup za tortu promjera 24 cm.
  2. Maslac rastopite i stavite po strani da se prohladi.
  3. Maslacem premažite kalup pa stavite prvu koru. Rubove možete odrezati ili ih ostaviti da vire van kalupa (kao kod mene).
  4. Sada prvu koru dobro premažite maslacem pa na nju stavite drugu koru. Nju također premažite. Neka vam kore budu premazane s dovoljno maslaca kako ne bi ostale suhe.
  5. Ponovite postupak sa slaganjem kora dok ne posložite sve kore. Zadnju koru također premažite. Pazite da ste premazali i vrhove.
  6. Pistacije i orahe usitnite u sjeckalici. Ja volim da nisu potpuno usitnjeni i da ima malo komadića, ljepša mi je tekstura kasnije.

KREMA OD PISTACIJA I ORAHA

  1. Usitnjene pistacije i orahe pomiješajte s preostalim rastopljenim maslacem (60 g vam je ostalo od ukupne količine) pa dodajte cimet i žlicu meda. Promiješajte kuhačom kako bi se sve povezalo.
  2. Sada smjesu ravnomjerno rasporedite po dnu zadnje kore i lagano utisnite.
  3. U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi izradite sir i šećer. Dodajte im gustin. U zasebnoj posudi pjenjačom izmiješajte jaja, žumanjak, aromu vanilije i sok limuna.

KREMA OD SIRA

  1. Smjesu s jajima dodajte siru. Miksajte na laganoj brzini sve dok se sve ne sjedini.
  2. Na kraju dodajte mileram. Smjesu kratko izradite mikserom.
  3. Prelijte je preko podloge od pistacija i oraha. Sada kalup malo podignite pa ga lagano ispustite na radnu podlogu, to ponovite nekoliko puta. Ovo radimo kako bi izašao višak zraka i kako bi krema “sjela” ravnomjerno.
  4. Pecite 40 – 45  minuta, potom ga ostavite još pola sata u ugašenoj i odškrinutoj pećnici.
  5. Cheesecake inspiriran baklavom ohladite na sobnoj temperaturi pa ga prebacite u hladnjak po želji. Ja ga volim poslužiti dobro ohlađenog.

 

Dobar tek!