Bomboloni ili malene brioche krafne su neodoljivo mekane i ukusne loptice brioche tijesta. Razlikuju se od klasičnih brioche krafni po svojoj veličini. Bomboloni su znatno manji od uobičajene verzije.

 

Ovakve krafnice možete pronaći u Italiji odakle i potječu. Kako brioche tijesto sadrži jaja i maslac, bogato je okusom i teksturom pa bombolone možete poslužiti i bez punjenja.

 

Možete ih raditi u različitim veličinama. Meni su najdraži ovakvi, rađeni s kalupićem promjera 5 centimetara. Nisu ni premaleni, ali ni preveliki. Kalupić od 5 centimetara možete pronaći među kalupima za keksiće, moj je od kalupa za linzere.

 

 

Ja sam svoje bombolone punila kremom od vanilije. Vi ih možete puniti bilo kojom kremom, marmeladom, curdom i sl. Možete ih ostaviti prazne i samo ih uvaljati u šećer.

BOMBOLONI ILI MALENE BRIOCHE KRAFNE

SASTOJCI
  • 500 g glatkog brašna
  • 125 g mlakog mlijeka
  • 4 jaja L veličine
  • 75 g šećera
  •  125 g maslaca sobne temperature
  • 7 g soli (jedna žličica)
  • 7 g suhog kvasca (jedna vrećica)
  • korica pola naranče, po želji

DODATNO

  • suncokretovo ulje za prženje
  • šećer za posipanje
  • punjenje po želji
PRIPREMA

KVAS

  1.  U posudu stavite suhi kvas, 65 g brašna (odvojite od ukupne količine) te mlako mlijeko. Pomiješajte dobro da se sve poveže pa prekrijte prozirnom folijom.
  2. Ostavite pola sata na toplom mjestu.

TIJESTO

  1. Uzdigli kvas prebacite u posudu od električnog miksera ili običnu posudu. Dodajte mu razmućena jaja i sve povežite nastavkom za tijesto. Dodajte koricu naranče.
  2. U zasebnoj posudi pomiješajte preostalo brašno, šećer i sol. Dodajte smjesi kvasa i jaja. Nastavkom za tijesto izradite tijesto nekoliko minuta. Bitno je da se poveže i da nema suhih dijelova. Sada tijesto ostavite 5 minuta da odmori da se razvije gluten.
  3. Maslac sobne temperature iskidajte na kockice. Nakon što je tijesto malo odmorilo dodajte kockicu maslaca pa na srednje jakoj brzini nastaviti izrađivati tijesto. Izrađujte ga sve dok se maslac ne sjedini s tijestom, tek tada dodajte sljedeću kockicu. Ponavljajte isto dok ne utrošite sav maslac.
  4. Tijesto nastavite izrađivati mikserom ili ga prebacite na pobrašnjenu radnu podlogu pa ga rukama nastavite mijesiti. Mijesite ga 6-8 minuta, odnosno dok ne postane glatko i sjajno.
  5. Tijesto prebacite u nauljenu posudu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite na toplom dok se ne udvostruči, 1,5 sat do dva sata.

OBLIKOVANJE

  1. Tijesto pritisnite kako bi se ispuhao zrak pa ga prebacite na pobrašnjenu podlogu.
  2. Tijesto razvaljate na debljinu od 1 centimetra. Koristeći se okruglim kalupom promjera 5 centimetara utisnite krugove u tijestu.
  3. Formirane bombolone prebacite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Napravite razmak između tijesta kako bi moglo narasti. Ostatak tijesta kratko zamijesite, razvaljajte na 1 centimetar i ponovo utisnite kalup. Ponovite dok ne utrošite sve tijesto.
  4.  Tijesto prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite na sobnoj temperaturi jedan sat, odnosno dok se ne udvostruči.

PRŽENJE

  1. U lonac s debljim dnom ulijte ulje i pustite da se zagrije. Zagrijano je kada dosegne temperaturu od 170 stupnjeva ili kada uronite drvenu dršku i oko nje se krenu stvarati mjehurići. Vatru potom smanjite na laganu.
  2.  U lonac stavite onoliko krafni koliko mogu stati, a da pritom nesmetano mogu plutati. U ulje uronite gornju stranu tijesta (ona koja se nesmetano dizala prilikom odmaranja tijesta). Poklopite lonac kako bi se strana koja je bila polegnuta na papir za pečenje lakše digla. Pržite 30-ak sekundi, odnosno dok vam strana uronjena u ulje ne porumeni.
  3. Bombolone okrenite i pržite otklopljene još 30-ak sekundi, odnosno dok i druga strana ne porumeni.
  4. Gotove bombolone prebacite na kuhinjski papir da se ocijedi višak masnoće pa ih potom uvaljajte u šećer.
  5. Punite ih po želji.

 

Dobar tek!