Arambašići su jelo koje je u našu obitelj donijela moja baka Sonja. Baka je bila rodom iz Drniša, a arambašići su tradicionalno jelo toga kraja. Smatra se da su dobili ime po harambašama, vođama alkara. Naime, arambašići se slažu u lonac za kuhanje jedan do drugog, poput vojnika.

 

 

Znate li da su arambašići na popisu nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture RH?

 

 

Razlika arambašića i sarmi je u tome što arambašići nemaju rižu, ali i u obradi mesa. Naime, meso za arambašiće se ručno sjecka. Kako ne bi bilo suho, osim odabira mesa, bitno je odabrati i pravu pancetu koja ce mu dati aromu i dovoljno masnoće. Meso za arambašiće ćemo samljeti kako bi ubrzali postupak.

 

 

Baka je svake godine radila arambašiće za cijelu obitelj i ovo nam je jedno od najdražih jela. Uvijek bi se kuhali na Staru godinu i jeli na proslavama Nove. Također, zimski mjeseci bi bili nezamislivi bez djedovog kiselog kupusa i bakinih arambašića.

 

 

Bakin recept se nalazi na posebnom mjestu u mojoj kuharici, a tko god ih proba traži još. Ovo je jedan od recepata koje sam jako željela podijeliti s vama. Napisat ću vam svaki detalj pripreme, tako da vam kod njihove izrade bude poznat svaki korak. Još samo da napomenem, arambašići nisu komplicirani, niti najmanje. Vidjeti ćete.

 

Također, kada ih napravite možete ih jesti nekoliko narednih dana ili ih zalediti i izvaditi po želji.

 

Pa, krenimo!

ARAMBAŠIĆI

Meni je od ove količine ispalo 29 arambašića.

SASTOJCI

ZA MLJEVENO MESO

  • 1 kg junetine
  • 300 g teletine
  • 300 g svinjetine
  • 300 g pancete
  • 4 luka
  • 5 češnja češnjaka
  • peršin (jedna šaka svježeg ili dvije žličice sušenog)
  • sol (dva obilna prstohvata)
  • papar (jedna žličica)
  • mljevena paprika (pola žličice)
  • muškatni oraščić (1/4 žličice)

OSTALO

  • 1 veća glava kiselog kupusa ili dvije manje ( 30-ak listova)
  • 1,5 kg ribanog kupusa
  • suho meso po želji (buncek, rebarca)
  • kobasice po želji
  • sol (prstohvat ili više – po želji)
  • papar (pola žličice ili više – po želji)
  • koncentrat rajčice (dvije žlice)
  • mljevena slatka paprika (jedna žličica)
PRIPREMA
  1. Sve sastojke za mljeveno meso sameljite kroz mašinu za meso. Ako meso ne meljete sami, već kupujete samljeveno, tada u sjeckalici usitnite luk, češnjak i peršin, a pancetu iskidajte na što manje kockice. Usitnjene sastojke dodajte mljevenom mesu.
  2.  Kada imate samljevene sve sastojke i pomiješane zajedno, dodajte začine. Sve povežite (ja se koristim rukama) i posudu s mesom stavite po strani.
  3. Glavu kupusa očistite na način da otkidate listove od središnjeg dijela. Ako su najmanji listovi (oni pri sredini glave) maleni, odvojite ih i iskidajte na trakice, njih ćemo upotrijebiti s ribanim kupusom.
  4. Svaki list properite vodom kako vam arambašići ne bi bili pre kiseli. Opranim listovima odstranite vrh podebljanog dijela (žilu) lista, jer će ostati žilavija pri kuhanju.
  5. Kada ste oprali i odstranili zadebljani višak, vrijeme je za motanje arambašića. Uzmite komad mljevenog mesa ( moj teži po 75 grama svaki) pa ga postavite na dno lista i zamotajte do vrha. Sada uvucite lijevu i desnu stranu lista kako bi vam arabašić bio zamotan sa svih strana (pogledaj sliku ispod). Ako su vam neki listovi pre veliki, prije nego ugurate lijevu i desnu stranicu lista kupusa, slobodno je skratite nožem.
  6. Procijedite naribani kupus i properite ga kroz vodu. Ako volite kiseliji kupus onda ovaj korak preskočite (iako savjetujem da ga properete).
  7. Na dno lonca (ja koristim onaj sa širim dnom zapremnine 8 litara) postavite naribani kupus (u tankom sloju) i malo komada kože od pancete. Na donji sloj posložite arambašiće jedan do drugoga. Ponovo stavite tanki sloj ribanog kupusa i novi sloj arambašića. Ovo ponavljajte dok ne potrošite sve arambašiće. Višak ribanog kupusa spremite po strani, njega ćemo nadodati kasnije sa suhim mesom.
  8. Arambašiće zalijte vodom tako da prekrijete zadnji sloj arambašića do pola. Nadodajte začine i koncentrat rajčice.
  9.  Kada vam arambašići zakuhaju smanjite ih na lagano i kuhajte dva sata.
  10. Nakon dva sata kuhanja dodajte suho meso i kobasice te sve prekrijte preostalim ribanim kupusom. Po potrebi nadodajte još malo vode (do ruba zadnjeg sloja, nemojte dodati previše) i kuhajte još 1,5 sat. Za vrijeme kuhanja lonac primite za ručke i lagano protresite, nemojte miješati. Ovo ponovite svega nekoliko puta. Kuhajte poklopljeno cijelo vrijeme.
  11. Nakon 3,5 sata kuhanja na laganoj vatri, vaši arambašići su gotovi.
  12. Pustite ih da malo odstoje i poslužite ih s prilogom poput pire krumpira ili po želji.

 

TIPS & TRICKS
  • Ako ste ljubitelj sarmi, mljevenom mesu samo nadodajte rižu. Na 1 kg mljevenog mesa nadodajte 150 g riže ili po vašoj želji.
  • Kod odabira pozicije mesa vam može pomoći vaš mesar, ja uzimam lopaticu i vrat.
  • Ako niste sigurni u jačinu i slanost suhog mesa, savjetujem vam da ga prethodno prokuhate.
  • Arambašiće možete kuhati bez suhog mesa, ali vam savjetujem da svakako nadodate koricu pancete.

 

Dobar tek!