Alphabet cake ili torta slovo je postala jako popularna u svijetu. Kako i ne bi kad je toliko lijepa.

Izgleda svečano, slavljenički, moderno i novo. Jako je zanimljiva, barem meni.

Izvorni recept u sebi sadrži tijesto za pite. Nisam bila oduševljena odabirom tog tijesta, nekako mi je izgledalo tvrdo za ovu tortu. Ionako uz to tijesto volim kombinirati voće, a ja sam odlučila ovu tortu napraviti s klasičnom creme patissiere, slastičarskom kremom.

Ovo je osnovna krema za kolače i torte, barem meni. Htjela sam da što prije bude na blogu. To mi je nekako kao kuhanje bez prstohvata soli. Osnova slastičarstva, krema koju trebate imati zapisanu, obavezno! Napravi se jako, jako lako da se ne brinete, ako je niste radili dosada.

Ostalo je pitanje kora, odnosno tijesta. Nisam se dugo premišljala. Postoje savršene kore za ovaj zadatak. Moja mama ima jako, jako star recept za kore s medom. Sastavni su dio medene pite. Starog, tradicionalnog kolača uz koji sam odrasla. Njega ću također podijeliti s vama.

U kore moje mame ne ide kakao i obavezan sastojak je svinjska mast. Ako želite, možete je zamjeniti maslacem, ali vjerujte mi, mast daje poseban okus ovom tijestu, kore su savršene.

Mojoj kćeri se alphabet cake jako svidjela, stoga je K kao Kiara. Ukrasili smo je po njenom izboru. Malo svježeg voća, krupno naribane tamne čokolade, cvijeća iz vrta i pokojeg šarenog bombona (Kiarina želja, ipak je njena torta).

U pozadine jedne slike moj sin nestrpljivo čeka da završim kako bi je probao. Oduševila nas je okusom, za izgled već znamo.

ALPHABET CAKE ILI TORTA SLOVO

SASTOJCI

TIJESTO

  • 1 jaje
  • 150 g šećera
  • 50 ml mlijeka
  • 3 žlice meda
  • 60 g svinjske masti ili maslaca
  • 450 g glatkog brašna
  • 7 g sode bikarbone (jedna žličica)

KREMA

  • 500 ml mlijeka
  • 100 g šećera
  • 4 žumanjka
  • 50 g škrobnog brašna (gustin ili gussnel)
  • 50 g maslaca po želji
PRIPREMA

TIJESTO

  1. Jaja pjenasto umutite sa šećerom, dodajte mlijeko i mikserom sve sjedinite. Prebacite u lonac i zagrijte na laganoj vatri. Odmah dodajte med i svinjsku mast uz stalno miješanje.
  2. Brašnu dodajte sodu bikarbonu te promješajte.
  3. Kada su se med i mast otopili, smjesi dodajte brašno promiješano sa sodom bikarbonom. Kuhačom miješajte tijesto u obliku kazaljke na satu radeći krugove od kraja prema sredini. Neka vam vatra bude lagana kako tijesto ne bi zagorjelo. Miješajte ga bez prestanka nekoliko minuta, odnosno dok se tijesto ne formira u ljepljivu kuglu. Za ovo će vam trebati malo snage, nemojte posustati. Kada se tijesto povezalo i formiralo u kuglu maknite ga s vatre i ostavite po strani nekoliko minuta.
  4. Podijelite ga na tri jednaka dijela prije valjanja. Pećnicu ugrijte na 160 stupnjeva.
  5. Tijesto je potrebno razvaljati dok je još toplo. Valjajte ga na poleđini lima za pečenje. Ja sam valjala direktno na poleđini koju sam lagano pobrašnila. Svaka kora mi je bila razvaljana na 2 milimetra. razvaljanu koru izbodite vilicom.
  6. Kore pecite oko 7 minuta, ne više. Kada vidite da su počele rumeniti znači da su gotove. Pazite da vam ne zagore. Kada se ispeču trebaju biti mekane, u procesu hlađenja će se stvrdnuti.
  7. Kore pustite da se ohlade pa ih oštrim kuhinjskim nožem izrežite u željeni oblik.

SLOVO NA PAPIRU

  • Ja sam na A4 papiru napisala slovo K. Dimenzije mog slova su: dužina slova je 35 centimera, širina najduže trake (osnove slova K ) je 8 centimetara a širina oba kraka je 7 centimetara. Dužina krakova slova K je oko 19 centimetara, odnosno do vrhova stranice. Vi možete napisati bilo koje slovo, broj ili oblik. Željeni oblik potom izrežite s papira, postavite ga na koru i pomoću oštrog noža izrežite oblik.

CREME PATISSIERE ILI SLASTIČARSKA KREMA

  1. Mlijeko stavite grijati na laganoj vatri.
  2. Za to vrijeme žumanjke pjenasto umutite sa šećerom i škrobnim brašnom.
  3. Kada ste žumanjke pjenasto umutili, dodajte im dio toplog mlijeka te smjesu sjedinite mikserom. Ovo je potrebno napraviti kako bi se žumanjci temperirali i kako se ne bi stvorile grudice.
  4. Sada smjesu sa žumanjcima prebacite u lonac s mlijekom i nastavite miješati na laganoj vatri. Miješajte dok se smjesa ne zgusne, nekoliko minuta će biti dovoljno. Kada vidite da se krema dovoljno stisnula, tada je gotova.
  5. Skuhanu kremu prebacite u posudu koju je potrebno prekriti prozirnom folijom. Ovaj korak radimo kako se krema ne bi nastavila kuhati u vućem loncu nakon što je gotova, dok prozirna folija spriječava nastajanje korice na površini kreme.
  6. Kremu ohladite pa joj umiješajte maslac sobne temperature. Ako koristite maslac koji je tek izvađen iz frižidera, prilikom miksanja će ostati krupniji komadi koje ćete osjetiti u kremi. To nikako ne želimo. Maslac nije obavezan u ovoj kremi. Ja ga volim dodati jer tekstura kreme postane svilenkastija, a okus puniji.
SLAGANJE
  1. Na pladnju (ja sam koristila drvenu dasku za posluživanje) postavite prvu koru. Slastičarsku vrećicu napunite kremom. Koristite nastavak u obliku zvijezde za šlag i kreme. Istiskujte manje oblike jednake veličine. Pazite da vam krema bude postavljena preko cijele kore i da vam oblici budu što sličniji.
  2. Kada ste gotovi s prvom korom, postavite drugu pa je na jednak način napunite kremom. Isto učinite i sa zadnjom korom.
  3. Ukrasite je s komadićima čokolade, bombonima, macaronsima, puslicama ili po želji.
TIPS & TRICKS
  • Umjesto svinjske masti u kore možete staviti maslac.
  • Škrobno brašno se naziva i gustin ili gussnel, ovisno o proizvođaču. Ali, govorimo o istoj stvari.

Dobar tek!